На 15 август България чества Ден на спасението


Това е ден посветен на отдаване на почит към подвига на д-р Стефан Черкезов, спасил на този ден през 1963 година 47 души от горящ автобус, както и на лекари, медицински сестри и всички българи, загубили живота си при спасяването на други хора.

Денят е обявен от Министерския съвет за официален празник по искане на Тотко Найденов и се чества с подкрепата на Министерството на здравеопазването, Българския лекарски съюз, Българския Червен кръст, Съюза на учените в България и Ректорския съвет на медицинските университети.

България е единствената страна в света, която почита своите сънародници, загинали при спасяване на човешки живот, чрез обособен Национален ден на спасението.

Д-р Найденов е издирил близо 120 лекари и 12 медицински сестри, починали по време на работа, както и полицаи, огнеборци, миньори и други граждани, загинали при спасителни акции.

От 2005 г. насам на датата на подвига на д-р Черкезов пред много болници в 12.00 ч. с едноминутно мълчание се отдава почит на всички загинали при спасителни акции