Питките на Мария Игнатова


Питка за Св Валентин


 

pitka sv valentin
ПРОДУКТИ: 1/2 кубче мая, 1 ч.ч. прясно мляко, 1 ч.л. сол, 1 1/2 ч.л. захар, 

2 с.л. олио и 2 яйца + 1 белтък, брашно колкото поеме

pitka sv valentin 1

 

Козучена пита


ПРОДУКТИ: около 1 кг брашно, 500 мл прясно мляко, 1 кубче мая, 2 ч.л. сол, 2 ч.л. захар,

2 с.л. олио, 3 яйца и един белтък, а жълтъка остава за намазване

kozunachena pita

 

kozunachena pita 1

 

Тестото след като се замеси се оставя да удвои обема си, като предварително е разделено на необходимите части и оформено на топки.

След като се измеси тестото се разделя на части, колкото са необходими и се оформя на топки. Оставя се да втаса докато удвои обема си. След това се започва с оформянето на питката. Розата в средата е от 6 еднакви кръгчета, които са подредени едно след друго, като леко се застъпват. Навиват се на руло и се реже по средата. Така се получават две розички.

Външната част е оформена от три еднакви кори, които са намазани с мазнина и поставени една върху друга. Режат се по диагонал на осем триъгълника, а на всеки се прави разрез по средата и през отвора с острата част се промушва през отвора. Другите допълнения са изрязани от същото тесто листа и нарязани по края. Около розата в средата и между листата е тесто, което е направено на фитил и сгънато на две.

След това се оформя питката и се оставя да втаса още един път, докато удвои обема си.

Аз пека моите питки на 150 градуса с вентилатор най-долу във фурната върху решетката около 1 час.

Питка рози


potka rozi


Продукти: 1/2 л прясно мляко, 1 кубче мая, 3 яйца и един белтък, а жълтъка остава за намазване, 1 с.л. сол, 1 с.л. захар, малко повече от 1 кг брашно


НАЧИН НА ОФОРМЯНЕ: В края са розите, които са от основното тесто. Изрязват се 6 кръгчета и слагат едно до друго, като леко се застъпват. Навиват се на руло и се срязват по средата. Така от 6 кръгчета се получават две розички. След това е плитка от три разточени еднакво дълги фитила и сплетени, а в средата е обикновена топка тесто. Бялото тесто за украсата е само от вода, сол и брашно

 pitka rozi 1