Жадната монахиня


Рецепта Петя Цанкова


Преди много години този сладкиш го опитах за първи път. При положение ,че тогава нямаше такова изобилие от сладки изкушения както сега , този сочен и точен на сладост ,без да накъртва, пандишпанов кекс ни хареса страшно много.За жалост обаче при моя първи опит да го направя ( все пак тогава бях начинаеща кулинарка ) аз направо "удавих" монахинята вместо да я напоя  Така и не повторих опита си ... до вчера!
Почерпете се всички и бъдете живи и здрави !

Продукти:
За кекса :

5 яйца
1 ч.ч. захар
5 с.л. вода
1 ч.ч. брашно + 1/2 ч.ч. (при необходимост)
За сиропа:
1 ч.ч.захар
2 ч.ч. вода
За белтъчния сняг:
2 белтъка
3-4 с.л. захар
За глазурата:
1/2 п.краве масло( от 125 гр)
1/2 к.ч.вода( 3 с.л.)
5 с.л.захар
2 с.л.какао
За намазване на формата :
1/2 п.краве масло(от 125 гр)
Още ( от мен ):
50 -100 мл сладкарска сметана

zhadna monahinya

Начин на приготвяне:

  • По рецепта петте яйца без два белтъка се разбиват със захарта , аз обаче разбих пет цели яйца със захарта до побеляване.Прибавя се водата ,разбърква се.След което се постепенно се добавя брашното като се бърка с лъжица.Формата за кекс се намазва с малко по -малко от половината пакетче краве масло.Изсипва се сместа и се пече като стандартен кекс.

  • През това време се приготвя сиропа като се карамелизира захарта и се залее с водата и се изчаква да се разтвори карамела - внимавайте само да не се изгорите! Трик ,който прилагам тук - за да не прегоря захарта и карамелът да не горчи,напръсквам леко с вода захарта преди да я сложа на огъня.

  • Изпеченият кекс още щом се извади от фурната се набожда с дървен шиш или клечка за зъби.И докато е във формата се залива с поизстиналия сироп.Оставя се така около десетина минути да поема сиропа и след това се обръща върху подходящ поднос.

  • Заделените два белтъка се разбиват със захарта и с получения твърд белтъчния сняг се намазва добре отвсякъде кекса.Тук е втората моя корекция в рецептата .Както казах вече аз разбих целите яйца без да отделя белтъци.Вместо с белтъчен сняг намазах кекса с разбитата сладкарска сметана и останах много доволна от резултата

  • Накрая върху белтъчния сняг или сметаната се излива шоколадовата глазура.Тя се приготвя като всички продукти се сложат в малка купа и се сложат на огъня да се сгъстят като се бърка често
    за да не загорят.

  • Хубаво е сладкишът да престои едно денонощие ,тогава той изцяло е поел от сиропа ,сметаната и глазурата и се е превърнал в едно сочно сладко изкушение .... без да се разпада и да е необходимо ползването на лъжица  - снимката долу вдясно. Или поне 4-5 часа да престои- снимките горе вдясно и долу вляво.

  • Сервира се нарязан на парчета и полят с шоколадовата глазура ,стекла се около кекса , за радост на шоколиците


Да ви е сладко !