Световен ден на фотографията

Световен ден на фотографията

Световен ден на фотографията
World Photo Day


Една снимка може да разкаже повече от хиляда думи
На 19 август 2014 г. се навършват 175 години, откакто фотографията е призната от Френската академия на науките и изящните изкуства.
Историята започва на 19 август 1839 г. е направено официалното представяне на фотографския процес от Луи Дагер пред Френската академия на науките и изящни изкуства. Френското правителство купува патента и незабавно го прави публично достояние.

Фотографията навлиза широко на потребителския пазар през 1901 г. с представянето на известни модели фотоапарати, а през 1925 г. се появява първият апарат "Лайка" с 35 мм черно-бял филм.

Фотография се нарича процесът на създаване на изображения на реални обекти с помощта на светлината. Терминът произлиза от гръцките думи фос (светлина) и графо ("пиша").
Опитите за "фотографиране" датират още от времето на Леонардо да Винчи, но първата успешна фотографска снимка е от 1826 г. и е дело на френския изобретател Жозеф Нисефор Ниепс.

Той експонирал 8 часа при силна слънчева светлина, а за фотографска плака използвал полирана калаено-оловна плочка.

В България художествената фотография е призната за изкуство през 1957 г.

Първата съхранена снимка на българи е от 1842-1843 година. На портрета са фотографирани във Виена възрожденецът Тодор Минков с майка му. Фотографията вероятно е направена от българина Анастас Йованович, смятат специалистите.

Днес фотографията е достъпна за всеки. Може да правим снимки с нашия телефон, с фотоапарат. Споделяме всеки ден снимки, коментираме ги… И все повече снимките се превръщат в начин за общуване, който е надминава разликите в различните езици. Когато гледаш снимки няма езикови бариери… И все повече фотографията се превръща в изкуство.

12 юли е денят посветен на Света Вероника, която се приема за покровителка на фотографите и в цял свят се отбелязва Ден на фотографа

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.