Поуките на  Св. Серафим Саровски Чудотворец:


 „Пий там, където конят пие. Конят никога няма да пие лоша вода.

Сложи постелята си там, където е удобно на котката.

Яж плодове, на които се спира червея.

Смело бери гъби, на които има мушички.

Сади дърво, там където къртица копае.

Строй дом, там където змия се препича.

Кладенец копай, там където птиците гнездят в жегата.

Лягай и ставай с кокошките, ще имаш златно зърно за деня.

Яж повече зелено и ще имаш силни крака и издръжливо сърце, като на звяр.

Плувай често и ще се чувстваш на земята като риба във водата.

Често гледай към небето, а не към краката и твоите мисли ще бъдат ясни и леки. Повече мълчи, отколкото говори и в твоята душа ще дойде тишината, а духът ти ще бъде мирен и спокоен.“

sv serafim

Св. Серафим храни мечката. Фрагмент от литографията Пътят към Саров, 1903


Църквата почита на 2 февруари свети Серафим Саровски. Частица от мощите му са пренесени в храм "Св. Александър Невски"

"Преподобният Серафим Саровски (в света Прохор Сидорович Машнин) е роден през 1754 г. в град Курск в уважавано търговско семейство. Баща му изгражда храмове, а майка му възпитава трите си деца, от които Прохор е най-малкият. От малък желаел да стане монах. Съвременниците на св. Серафим отбелязват, че светият лечител изцелявал не толкова с кротка дума, колкото с любов и радост, които струяли от него. Към всички преподобният Серафим с умиление се обръщал с думите: "Радост моя!", гласи биографията му в съобщението на Светия синод.

Св. Серафим починал на 15 януари 1833 г. Мощите му се пазят в Троицкия храм на Дивеевския манастир, на който той е покровител. Канонизиран е за светец през 1903 г.

"Придобий мир в сърцето си и сам ще се спасиш и хиляди около теб ще се спасят" – казвал св. Серафим. В сърцето на този земен ангел и небесен човек нямало злоба, ненавист, завист, осъждане. Неговото сърце било преизпълнено с любов към всеки човек, търсещ при него утеха. Още приживе наричали св. Серафим утешител на скърбящите, защото никой не си тръгвал от него без да е получил благодатна помощ и онази особена духовна пасхална радост, която обзема всеки, обърнал се с молитва към него, и приживе, и след неговата кончина.


За изминалите повече от 100 години от неговата земна прослава почитта към този носител на пасхалната радост и Божия мир все повече нараства и се разпространява. Той е сред най-почитаните светии в православния свят, обичан и почитан и от християните в нашата страна", казва патриарх Неофит в словото си при приемането на мощите, разпространено от Синода на 2.02.2016 г..