На 7 юли Gourmet Publishing, издателите на списание „Меню“ за трета поредна година организираха Ден на отворените врати. Мястото – там, където се провеждат занятията на Кулинарно училище Меню – така че това си беше възможност да се погледне в каква обстановка се провеждат. Имаше дегустация на 7 вида български вина и любител на новите вкусове имаха възможност да опитат нещо ново.

Имаше много гости и възможност да се запознаеш на живо с хора, с които общуваш онлайн и знаеш, че имате общи интереси.

По време на събитието шеф Ивелина Иванова, представи новата си книга

 "Любими български рецепти"


ivelina 1шеф Ивелина Иванова в кухнята на Кулинарно училище Меню


В книгата са събрани 100 от най-обичаните и готвени рецепти, отразяващи българския вкус.
Юлия Костадинова, главен редактор на www.divino.bg даде полезни съвети и насоки как да съчетаем любимите си рецепти с любимото си вино. (Аз лично като привърженик на максимата – вино се пие с повод и само една чаша – не мога да ви преразкажа съветите за комбинациите на вино и храна, но беше интересно и много емоционално представено)


За книгата мога да ви разкажа. Защото имам книгата с автограф от Ива и когато пиша този пост е до компютъра. Книгата съдържа 100 рецепти, от онези рецепти с вкус на детство и ви карат да се чувствате в България, където и да сте в момента по света. Най-важното продуктите са познати, има ги във всеки дом и начина на приготвяне не е сложен. Книгата може да бъде в помощ на всеки, който се учи да учи. Всяка рецепта е придружена от снимка и то такава снимка, че все едно усещате аромата и огладнявате.

Още нещо, книгата е и във вариант на английски и ако сте се чудили как да представите нашата родна, българска кухня, на някой чужденец – вече има решение.

На представянето на книга с чаша вино в ръка опитахме баница с домашно точени кори, кекс и халва, направени по рецепти от книгата.

ivelina keks

Мраморен кекс, стр 190 в книгата


Рецептата от книгата, която ще ви представя е за баницата. Изключително вкусна. Приготвена от дами като шеф Ивелина и толкова желаещи да се научат да правят – няма как да не е вкусна баницата.

ivelina banica

Точена вита баница


Продукти:

за корите:

250 г брашно

1/2 ч.л. сол

125 мл вода

1 с.л. зехтин или олио

150-200 г брашно за месене и точене

50 г стопено масло

за пълнежа:

3 яйца

300 г сирене

2 с.л. гъсто кисело мляко

50 г масло

за намазване:

100 г стопено масло

Начинът на приготвяне ви го представям в снимки. Рецептата може да намерите на стр 204 в книгата.

ivelina banica 2

ivelina banica 1

ivelina banica 3

Тръгнах си от събитието с книгата в ръка. На спирката, мъж и жена, на средна възраст ме помолиха да погледнат книгата. Коментара им „Това нова книга на Ива ли е? Ние правим у дома хляб по нейната книга за хляба“.