11 важни неща, които трябваше да науча, преди да навърша 30


С течение на времето всички мислим за грешките, които сме направили и често ни се иска, ако може да върнем времето назад. Колко и какви ли не глупости сме правили като млади? (Оправдание ли е младостта за нашите грешки?)

Ник Хари, успешен автор и бизнесмен, поставя в своя блог важния въпрос „Какъв съвет бихте дали сам на себе си, преди да навършите 30, ако можетеда се върнем назад във времето?“ Съветите, които той предлага вероятно биха били от полза на всеки, независимо от възрастта:

1.Пътувайте Все още имате много малко отговорности, затова тръгвайте и пътувайте. Когато станете на 30, ще започнете да пътувате малко по-различно, да харчите може би малко повече, да правите малко по-скъпи неща, да ядете на малко по-добри места. Затова поработете година и спестете достатъчно, за да преживеете света откъм евтината страна. 

Как ще знаете какво искате да правите, когато не знаете какво има за правене по света?
Пътувайте до трудни места.
Пътувайте, за да учите.
Пътувайте на места, които ще поставят под въпрос това, което мислите, че искате да бъдете.

2. Изграждайте неща Не прекарвайте твърде много време, работейки за чужди мечти и на чужди срещи. Прекарвайте време, в което да разберете каква е вашата гледна точка за света (виж точка 1) и накъде искате да насочите собствения си живот. Заседанията са местата, където идеите умират. Ако сте на работа в корпоративния свят, която ви се иска да напуснете, направете го. Напуснете. Aко още нямате работа в някоя корпорация, вижте точка 5.

3. Четете Четете всеки ден. Четете всичко, което можете. Не четете просто за нещата, които познавате. Четете за хора. (Научете се да ) четете хората.

4. Спрете да гледате телевизия Още сега. Спрете. Това не ви помага да станете по-добри в нищо.

5. Кариера Не започвайте корпоративна работа. Просто не го правете (виж точка 2).

6. Доверието Дори когато убива връзките ви. Дори когато разрушава идеите ви. Дори когато губите приятелите си. Дори когато означава, че ще бъдете наранени.
Вярвайте на хората, докато не ви дадат причина да не им вярвате.

Но не бъдете наивни. Някои хора ще се опитат да ви предадат (или да ви използват)

7. Хората Хората са най-доброто и най-лошото, което може да ви се случи. Някои ще ви помогнат да стигнете по-далеч, по-бързо. Други ще ви свалят до собственото си ниво и ще ви помагат да губите. Повечето хора са добри. Много са обикновени. Някои са изключителни.
Няколко души ще променят живота ви завинаги. Открийте ги!
Нямате нужда от много приятели или хора около себе си. Имате нужда от невероятните хора, които ще правят за вас това, което и вие за тях.
Наистина е просто, много обикновени приятели ще ви оставят да се чувствате сами, когато имате нужда да бъдете обградени от хора, на които им пука за вас (тогава се замислете дали тези хора са ви били приятели или са били хора, които са си прекарвали времето с вас).

8. Ценете времето Не си губете времето с хора, на които нямате доверие. Не си губете времето с любими, които ви изневеряват. Не си губете времето с приятели, които не се отнасят с вас така, както вие се отнасяте с тях (виж точка 7).
Не закъснявайте.
Ценете времето на другите хора. Това означава, че ако закъснявате, не ви е грижа за тях или за тяхното време, мислите, че сте по-ценни и следователно можете да ги оставите да чакат.
Някои хора ще ви казват, че е ОК да закъснявате. Не е. Някои хора ще ви казват, че те просто са си такива. Тогава трябва да им направите преоценка (вижте точка 7 по-горе).

9. Проваляйте се Проваляйте се много. Проваляйте се в любовта. Проваляйте се в секса. Проваляйте се в създаването на приятелства. Проваляйте се в работата. Проваляйте се в бизнеса. Проваляйте се със семейството. Проваляйте се с приятелите, които вече имате. Проваляйте се.

Но го правете бързо и научавайте уроци.
Ако не учите по нещо всеки път, когато се проваляте, тогава всичко, което сте направили, е да се провалите. Когато научавате по-нещо, израствате. Всеки път когато израствате и учите и се проваляте, ставате по-добри в това да разберете как по дяволите да успеете.

10. Успехът Няма момент, в който трябва да сте успели. Нито преди 30, нито когато и да било. Преодолейте този факт и започнете да изграждате неща (вижте точка 2 и комбинирайте с точка 9).

11. Търпението Бъдете търпеливи. Нищо не си струва да се прави бързо. Нищо, което си струва да се изгражда, не си струва да се изгражда на един дъх. Нищо ценно не се създава за минута.

Планирайте в десетилетия. Мислете в години. Работете в месеци. Живейте в дни.

Източник: 11 vital things I wish someone had told me in my twenties, photo: pixabay.com