Едно очаквано и любимо събитие от културния афиш на столицата - Софийският международен панаир на книгата, предстои между 13 и 18 декември 2016 в НДК.

Тази година панаирът ще представи повече от 200 участници от България и чужбина, на шест етажа, посочват от Асоциация "Българска книга". Ще има премиери на най-новите книжни заглавия у нас, срещи с български и чуждестранни автори и издатели, литературен фестивал с над 60 гости. С гостуване на Софийския духов оркестър ще бъде даден официален старт на събитието на 13 декември (вторник), от 11:00 ч. в Централното фоайе на НДК.

abk

В първия ден от изложението ще има литературни срещи на сцената на културната програма на ет. 3, западно крило. В 16:00 ч. Посолството на Аржентина у нас ще почете паметта на един от великите класици на XX век  Хорхе Луис Борхес - 30-годишнината от смъртта му.

Повече от 60 премиери ще се състоят в рамките на панаира, като на сцената ще гостуват и известният португалски писател и журналист Жозе Родригеш душ Сантуш, както и турският автор Мурат Гюлсой. В специализираната програма присъства среща с гостите от щанда на Китай, които ще представят информация относно книжния пазар, тенденции в местното книгоиздаване и търговията с книги, а също съвети за сътрудничество с китайския бизнес.

В програмата има и събития за най-малките читатели, музикални и актьорски участия, срещи с автографи, изложба и библиотека на авторски книжни проекти до сцената на ет. 3. Традиционно, Софийският международен панаир на книгата е домакин и на наградата за най-добър издателски проект „Златен лъв“. Тя ще бъде връчена в петък, от 20:30 ч. в Литературен клуб „Перото”.

За четвърта година панаирът посреща Фестивал, който се фокусира върху актуалните теми миграция, идентичност, граници и принадлежност. Фестивалът ще представи 11 автори в чуждестранната си програма. Сред тях е Илия Троянов, чийто последен роман „Власт и съпротива“ беше сред 20-те книги, номинирани за най-добър немскоезичен роман на 2015 г. Сърцето на литературния фестивал традиционно ще тупти на сцената на Мраморно фоайе, ет. 2 на Националния дворец на културата.

На традиционния етаж, посветен на чуждестранните участници на панаира (ляв полуетаж), ще има щандове с книги от Иран, Испания, Италия, Китай, Румъния, Русия, Турция и Унгария.