10 януари

10 януари

Не греши този, който нищо не прави, въпреки че това е най-голямата му грешка. Алексей Толстой


На този ден

• 49 г. пр.н.е. Гай Юлий Цезар пресича Рубикон
• През 532 г. избухва въстанието Ника в Константинопол.
• През 1863 г. е открита първата линия на Лондонското метро (първото в света метро).
• През 1920 г. Обществото на народите провежда първата си среща, на която ратифицира Версайския договор за края на Първата световна война.
• През 1944 г. по време на Втората световна война е извършена шестата бомбардировка на София от британско-американската авиация.
• През 1946 г. се провежда първото Общо събрание на ООН; представени са 51 страни.
• През 1997 г. е организирано протестно шествие на опозицията срещу управляващата Българска социалистическа партия (БСП). По-късно митингът прераства в щурм на Народното събрание. Полицията разгонва със сила демонстрантите.
• През 2000 г. са възобновени наблюденията с космическия телескоп "Хъбъл".
• През 2000 г. America Online обявява намерението си да купи Time Warner за 162 милиарда щатски долара.

Родени на този ден

1883 Алексей Толстой - руски писател, академик , написал и „Златното ключе или приключенията на Буратино“
1945 г. – Род Стюарт - британски рок певец
1963 Тони Димитрова – певица
1971 Камелия Вескова - Камелия - поп-фолк певица
1983 Тервел Пулев - боксьор, олимпийски бронзов медалист и европейски вицешампион

 

 „Да пресечеш Рубикон“


Всеки ден вземаме решения. Някои решения са отговорни, защото определят бъдещето ни, нашето, на близките ни хора… Една личност е решителна, ако може самостоятелно да взема отговорни решения и неотклонно да ги въплъщава в действия. Всеки има своя Рубикон. „Да пресечеш Рубикон“ е израз, който ни съпътства в моменти на съдбовни решения.

rubikon
Историята. По времето на Юлий Цезар Рим е република и се управлява от триумвират, съставен от Помпей, за да се грижи за работите на държавата. В него, освен Помпей, влизат Юлий Цезар, вече известен пълководец, и Крас, избран поради невероятно голямото му богатство, което е спечелил като доставчик на войската. Цезар, като най-способен от тримата, решава да увеличи славата на Рим. Преминава Алпите, завладява днешна Франция, после нахлува в земята на дивите германци, покорява частично Англия, но се оказва, че трябва да се върне в Италия. До него стигат слуховете, че Помпей е решил да стане доживотен диктатор, докато той - Цезар, печели територии за Рим. Ето защо трябва да вземе решение дали да се върне в Рим с войската и така да сложи край на една бъдеща диктатура, рискувайки гражданска война. Той преминава Рубикон (малка река, която дели римската провинция Цизалпийска Галия от Италия, и така поема обратния път към дома, за да вземе властта и да сложи началото на своето еднолично управление.
Римският Сенат го прави доживотен диктатор. Той преустройва държавата и трасира пътя на първия император – Август. Започва възходът на Римската империя. И всичко тръгва от едно решение – дали да пресече Рубикон.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.