26 януари

26 януари

"Ако искаш да постъпваш честно, вземай предвид и вярвай само на обществения интерес. Личният интерес често води до заблуждение." Клод Адриан Хелвеций


Празници и събития:

Международен ден на митниците и митническия служител (International Customs Day)

Ден на Индия

Ден на Австралия

 

На този ден

·        През 1340 г. кралят на Англия Едуард III е обявен за крал на Франция.

·        През 1500 г. испанският мореплавател и конквистадор Висенте Пинзон става първия европеец, стъпил на брега на днешна Бразилия.

·        През 1788 г. по време на първото заселване на Австралия като английски каторжен лагер е основан Сидни; денят е обявен за Ден на Австралия се чества като национален празник.

·        През 1837 г. Мичиган е обявен за щат на САЩ.

·        През 1905 г. в ЮАР, край Претория, е намерен най-големият диамант в света — Кулинан, тежък 3106 карата (621 грама).

·        През 1911 г. американският авиатор Глен Къртис създава първия американски хидроплан.

·        През 1950 г. влиза в сила новата конституция на Индия, държавата е обявена за република, а денят за национален празник.

·        През 1956 г. в Кортина д'Ампецо (Италия) са открити Седмите Зимни олимпийски игри.

·        През 1965 г. хинди е обявен за официален език в Индия.

·        През 1992 г. президентът на Русия Борис Елцин обявява, че американските градове вече не са прицел на руските ядрени ракети.

·        През 1994 г. в Италия е създадена партията „Форца Италия” с лидер Силвио Берлускони.

·        През 2005 г. Кондолиза Райс е назначена за Държавен секретар на САЩ и става първата жена-афроамериканка на този пост.

Родени на този ден

1714 Жан-Батист Пигал - френски скулптор, последният голям майстор от епохата на барока

1715 Клод Адриан Хелвеций - френски философ-просветител, един от идеолозите на Френската революция

1921 Акио Морита -  японски предприемач, основател на компанията SONY

1925 Пол Нюман - американски актьор и режисьор от еврейски произход, носител на наградата от фестивала в Кан, „Еми“ и „БАФТА“, три награди „Оскар“ и шест награди „Златен Глобус“
1928 Роже Вадим -  френски режисьор, продуцент, сценарист, актьор и журналист. Известен е с лансирането на кариерата на Брижит Бардо с филма "И бог създаде жената"

sidney 2
Сидни е основан като наказателна колония през 1788 г. от капитан Артър Филип и става първото британско селище в Австралия. Столица на щата Нов Южен Уелс. Разположен е на брега на Тасманово море, в югоизточната част на страната. Най-знамените сгради са Операта и моста, които се виждат на снимката

Мелбърн е най-цивилизованият и културен град в Австралия. Основан е през 1835 г., когато един англичанинн Джон Батман “купува” 240.000 хектара земя от вожда на местното аборигенско племе Кулин, като му заплаща с няколко сечива, дрешки и малко брашно. Само за пет години населението на Мелбърн надхвърля 10.000 души, а благодарение на златния добив строителството е във възохд и градът вече се нарича Великолепния Мелбърн. И в днешни дни в града се усеща атмосферата на Викториянската ера.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.