На  13 февруари 2018 г. на 103 години почина дядо Добри, когото хората наричаха Светеца от БайловоДобре Димитров Добрев, известен като Дядо Добри и наричан още и Светецът от Байлово, е български дарител за реставриране и поддържане на много български християнски храмове. Заради добротата и скромността си е считан от мнозина за изключителен духовен пример в българското общество.

Добре Димитров Добрев 1

На 20 юли 2017 г. дядо Добри навърши 103 години!


Едва ли е случайност, че неговото име е дядо Добри, тъй като той определено е един пратеник на Доброто


Роден е на 20 юли 1914 година в село Байлово, родното село на Елин Пелин, близо до София, на 42 км (това е един от най-приятните веломаршрути около столицата- отиване и връщане е почти 100 км. Баща му загива в Първата световна война и майка му отглежда сама децата си. Детството и ученическите си години дядо Добри не помни. Решава да се ожени през 1940 - време, в което България участва във Втората световна война. При една от бомбардировките над София снаряд пада в близост до него и почти го лишава от слух. С жена си има четири деца, две от които надживява. През годините дядо Добри се отделя от материалните аспекти на живота и се посвещава изцяло на духовното. Независимо каква е била причината за житейския избор на този човек, от един момент нататък за жителите на родното му село станало ежедневие да наблюдават особения му, аскетичен начин на живот. Именно тази нова посока в живота, и примерът, който дава впоследствие с щедростта и аскетизма си, карат мнозина да го наричат "Светецът от Байлово".

Около 2000 година решава да дари всичките си имоти на църквата и днес живее много скромно в малка пристройка към църквата "Св. св. Кирил и Методий" в родното си село. За него се грижи една от дъщерите му. Някъде от това време датира и неговата мисия за събиране на средства за реставриране на християнски църкви и храмове в цяла България.

Почти всеки ден Добре Добрев ходи пеша или с автобус до София и застава пред вратите на храм-паметник Александър Невски или църквата Свети Седмочисленици да събира в една пластмасова чаша пари, които след това дарява до стотинка.

Дядо Добри е един от най-големите частни дарители на български православни храмове. Макар че живее изключително бедно, през живота си е дарил над 90 000 лева, събрани от лични средства и от средства, предоставени му от щедри граждани.
Добре Димитров Добрев,

Независимо кой е и откъде идва, дядо Добри се е превърнал в една тиха, но важна морална опора за голяма част от българите. Усмивката му, добрата дума, благословията и смирението, с което той целува детската ръка, пуснала стотинки в паничката му, правят много повече, отколкото бездушните проповеди на някои свещеници.

Ето защо не ни остава нищо друго, освен да пожелаем крепко здраве на светеца от Байлово… дълголетието той вече си го има.

 

Снимки архив на БНР, снимка на блока в кв Х. Димитър - личен архив