„Има извор на младостта.
Той е в твоя ум, талант, в креативността, която носиш в живота си и в този на другите хора. И когато се научиш да пиеш от този извор, ти наистина ще си победила възрастта.”


Има жени легенди. Легенди като София Лорен. На 20 септември тя навърши 83 години.
София Лорен е пример за хиляди жени и не спира да впечатлява с красотата, енергията и трудолюбието си. И днес продължава да се снима във филми, реклами, да пише книги и да посещава популярни събития.

Родена е в Рим на 20 септември 1934 г. София прекарва детските си години със своята майка и по-малката си сестра Анна-Мария в рибарското селище Поцуоли, недалеч от Неапол. От баща си, който така и не се жени за майка й, получава само фамилията. Майка й е неуспяла актриса и детските й години са в нещета. Като малка не се отличава с нищо, освен с ръста си, затова може да се каже, че за нея е вярна приказката за грозното пате, което става лебед.
През 1949 г. участва в конкурса за красота Мис Италия и става втора. Красотата на София бързо прави впечатление, започват да й предлагат участия в рекламни фотосесии и в еротични филми. По време на конкурса за Мис Рим се запознава с бъдещия си съпруг Карло Понти, преуспяващ филмов продуцент и ключов играч в следвоенното европейско кино. Понти ще стане за нея и баща, и съпруг, и любим, и приятел. Имат двама сина.
През този период започват и първите й стъпки в киното, като стартира в серия от нискобюджетни комедии под името София Ладзаро.
Първата главна роля на София Лорен е в режисираната от Пиетро Франсичи филм-опера „Аида” от 1953 г. В тази продукция тя получава одобрението на филмовата критика. След успеха на „Аида” актрисата се снима в екранизациите „Две нощи с Клеопатра“ и „Атила“ с участието на Антъни Куин, който е първият филм на София Лорен, разпространен извън пределите на Италия.
Лорен се превръща в международна звезда след като участва в пет филма на американската компания Парамаунт Пикчърс. От този период датира и филмът „Desire Under the Elms”, базиран на едноименната пиеса на Юджийн О'Нийл, където партньор на Лорен е Антъни Пъркинс. През 1958 г. прелестната италианка получава и първото си международно отличие за изпълнението си във филма „Черната орхидея“. Призът е за най-добра актриса на фестивала във Венеция.

София Лорен има над 80 роли в кинотоSophia Loren Mambo Italiano, Това е младата София ЛоренLa ciociara 1960. София Лорен получава Оскар за тази роля през 1961 г.И „Оскар за цялостно творчество“ през 1991 г.
В колекцията й от награди има още пет Златни глобуса от общо 10 номинации, „Сезар”, „Златна мечка” от Берлин и „Златна палма” от Кан. Не е зле за бедно малко момиче от италианско градче, каквато роля й отрежда съдбата, за да се превърне в име, което всеки знае.София Лорен за красотата и женствеността


Превърналата се в еталон за красота София Лорен винаги е имала не само какво да покаже, но и да каже.

sofia loren 1

"Ако едно момиче изглежда невероятно добре на младини, но е разсеяно и не доведе нищо до край, красотата скоро ще я напусне. Ако  има скромен външен вид, но силен характер, очарованието й ще се увеличи през годините."

"Смята се, че е необходимо да се скриват несъвършенствата по лицето. Но това ли са недостатъците? Понякога е по-добре да се наблегне да необичайните черти, вместо да ги криемт".

"Ако успеете да съхраните в себе си душата на дете, тогава най-страхотните неща в живота ви тепърва ще ви предстоят".

"Роклята, както бодливата тел, трябва да служи по предназначение, без да скрива напълно гледката."

"Жената, която не обича недостатъците на своя мъж, не обича и самия него".

"Прическата не засяга само начина, по който ще прекарате деня си, ами и самия живот".

"Нищо не прави една жена по-красива от убеждението, че тя е красива".

"Кой би живял с мъж, който е перфектно красив, обаятелен и същински светец?"
Италия прости на София Лорен след 40 години

"Мога да кажа "Не!" на 12 езика. За жените това е достатъчно".

"Никой човек не е в състояние да запълни живота ви като цяло, всичките ваши мисли и чувства, които не разбира. Но приятелството върши чудеса".

"Простотата - това е същинската елегантност".

"Трудно е да бъдеш неотразима, ако си мързелива".

"Най-важната съставка в добрата семейна кухня е любовта. Любовта към онези, за които готвиш".

"Майката винаги трябва да мисли два пъти - веднъж за себе си и веднъж за своето дете".

"Облеклото - това е просто средство да се разкрие самоличността".

"Фантазията на мъжете е най-страхотното оръжие на жените".

"Характерът е най-важната част от красотата".

"Изворът на младостта - това е вашият ум, вашият талант, творчеството, което внасяте в живота си и живота на любимите си хора. Когато се научите да черпите сили от този източник, вие наистина ще победите старостта".

"Миловидната външност - тя не е всичко, но добавите ли чар, светът ще е в краката ви".

"Жената, която е твърдо убедена в своята красота, в крайна сметка успява да убеди в нея и всички останали".

"Любовта - тя е срамежливо полско цвете, не роза в градина. Вирее най-добре там, където се е появила".

"Жената - това е образ, стил и стандарт на живот за мъжете".

"Красотата си струва да се бориш за нея".

"Мъжете забеляват умните жени, красивите пленяват погледа им, но помнят само обаятелните".