„Скритите букви“ – новите места за четене в града


На 22 май от 19:00 ч. в Музея за история на София (Централна минерална баня) ще стартира проектът на Фондация „Прочети София“ – „Скритите букви“, който вплита в обща идея поезия, типография и градска среда и създава нови места за четене в столицата.

Между 22 и 28 май 2018 г. ще бъдат поставени всички 12 оригинални пейки с формата на буквите от кирилицата (Б, Д, Ж, З, И, Й, Ц, Ч, Ш, Щ, Ъ, ь, Ю, Я), без графичен аналог в латиницата и гръцката азбука. В идните дни ще бъде активна и карта, която ще обозначава местата, на които са поставени пейките.

Ш отдавна иска да остави шала в гардероба и да отиде да види езерото с патиците в Борисовата градина. Там, в края на април, се излюпили малки зеленоглави патенца. Ш обича глъчката и шума на шарената патешка шайка. За Ш патетата са нещо повече от шоу. Те са сред шедьоврите на природата. Когато ги гледа, тя забравя за шмекери и шовинизъм. Просто се радва на шанса да ги зърне. Харесват й повече от шампанско или шоколад, при това без да й хрумва да ги изяде. Иска да ги съзерцава и шпионира тихомълком. Да ги държи в шепа. Да ги успокои, да им шепне шшш и да ги гали по пуха. Когато се насити да ги гледа, ще ги целуне и ще отиде да седне на пейка.

Прикрити в центъра на града, пейките ще очертаят и своеобразен маршрут от някои от най-интересните и значими имена в съвременната българска поезия, като Мирела Иванова, Георги Господинов, Силвия Чолева, Цочо Бояджиев, Надежда Радулова, Иван Ланджев, Марин Бодаков, Красимира Джисова, Стефан Иванов, Мария Калинова, Петър Чухов, Галина Николова, Никола Петров и Анна Лазарова. При всяка пейка ще бъде поставено по едно стихотворение вдъхновено, посветено или въображаемо свързано с дадена буква.

На 24 май от 12:00 ч., с начална точка Музея за история на София ще се проведе първата Литературна разходка по пътя на „Скритите букви“. Неин водещ ще бъде Александър Шпатов от Сдружение за градски читални, създатели на Литературната карта на София. Поредицата градски турове, ще обхващат истории за града и литературна София, като разказ за Арменското кафене и легендарната сладкарница „Цар Освободител“, за убитите софийски книжари, за книжарницата на Тодор Чипев, за чуждестранните писатели, свързани с града, но и за съвременните форми на представяне на литература в него.

Нали съм в София, в центъра на София. За нас езерото с лилиите в Борисовата са у дома, може би затова така докосна описанието на буквата Ш. Само патета няма, в нашия град гаргите са на почест (имаше опит да има патици в езерото с лилиите и в това до чичо Слон, но гарваните ги изядоха - те са на ета и прелитат като във филм на Хичкок) Така или иначе мога да измина и повече от 10 000 крачки на ден, може би скоро ще има допълнение - снимки на тези пейки. Иска ми се да ги видя.

Още за скритите букви може да видите тук: https://web.facebook.com/HiddenLettersBulgaria/