Подходът на интелигентните и успешните хора към проблемите е наистина забележителен. Където другите виждат непреодолими пречки, те виждат препятствия за преодоляване и възможности, от които да се възползват. Да, има хора, които не си губят времето в оправдания, страхове, отлагания и тези хора чест са успешни и в личния и в профсионалния си живот.

Тяхната смелост в лицето на трудностите произтича от способността им да загърбват негативните мисли и чувства, които пречат на развитието на много хора.

Професорът по психология в Пенсилванския университет Мартин Селигман е отделил повече време на този феномен от всеки друг и е установил, че успехът в живота зависи най-вече от един фактор - дали вярвате, че вашите провали се дължат на вродени недостатъци и обстоятелства, които са извън ваш контрол, или мислите, че те са плод на вашите грешки и че могат да бъдат коригирани, ако положите нужните усилия.

Селигман е открил, че хората, които приписват неуспехите си на вродени недостатъци, страдат от депресия много по-често от останалите. Оптимистите от друга страна са по-успешни, тъй като гледат на провалите като на уроци, от които да се учат, и вярват, че могат да се справят по-добре в бъдеще.

Поддържането на такъв начин на мислене обаче не е никак лесно, тъй като хората постоянно са подложени на натиск от шест фактора, които могат да унищожат техният оптимизъм. Това са начините, по които умните хора се справят с тях:

1. Възрастта
Възрастта е просто едно число. Интелигентните хора не позволяват тяхната възраст да бъде определяща за това кои са те и на какво са способни. Спомням си един професор от университета, който казваше на студентите, че са прекалено млади и неопитни за консултантска работа. Според него ние трябваше да прекараме няколко години в чужда компания, преди дори да опитаме да започнем бизнес като независими консултанти. Междувременно, аз бях най-младият студент в нашия випуск и вече бях започнал консултантски бизнес. Всъщност, докато той дрънкаше тези глупости, аз подготвях план за най-новия ми клиент.
За съжаление, хората изпитват някаква вътрешна нужда да ви казват какво трябва и какво не трябва да правите на вашата възраст. Не ги слушайте, защото най-успешните хора определено не са го правили. Те следват сърцето си и позволяват на тяхната страст да ги насочи в правилната посока.

2. Негативността
Животът ви не винаги ще върви по начина, по който искате, но в края на краищата, вие разполагате със същите 24 часа на ден, които имат и всички останали. Интелигентните хора се стараят да използват това време за нещо смислено и значимо. Вместо да се оплакват и да си губят времето с хипотетични сценарии, те отделят внимание на нещата, за които са благодарни. След това амират най-доброто решение на проблема и продължават напред.
Когато негативността идва от някой друг, умните хора се разграничават от него като определят конкретни граници.
Представете си, че сте астматик и ваш колега е седнал на стъпалата пред офиса да изпуши една цигара. Вие ще се дистанцирате от него, защото осъзнавате колко вреден може да бъде цигареният дим за вас. Направете същото с негативните хора.
Един чудесен начин да създадете граници с хората, които постоянно се оплакват, е да ги попитате как смятат да решат проблема. Това ще ги накара или да замълчат или да пренасочат разговора в една по-продуктивна посока.

3. Токсични хора
Някои хора казват, че всеки човек е нещо средно между петте души, с които прекарва най-много време. Факт е, че някои от най-успешните компании, създадени през миналия век, са основани от брилянтни двойки. Създателите на Apple Стив Джобс и Стивън Возняк са живели в един квартал, Бил Гейтс и Пол Алън от Microsoft се познават още от детската градина, а Сергей Брин и Лари Пейдж от Google са се срещнали в Станфордския университет.
По същия начин, по който позитивните хора ви помагат да достигнете пълния си потенциал, токсичните хора пречат на вашето развитие. Независимо дали става въпрос за негативизъм, агресия или постоянно оплакване, токсичните хора създават стрес и напрежение, които трябва да бъдат избягвани на всяка цена.

4. Мнението на другите за вас
Когато вашето чувство за удовлетвореност идва от сравняването ви с другите, вече не сте господар на собственото си щастие. Когато постигнат успех, щастливите хора не позволяват на никого да омаловажи тяхното постижение. Невъзможно е да игнорирате напълно чуждото мнение за вас, но това не означава, че имате нужда да се сравнявате с другите и, че тяхната оценка е безпристрастна и адекватна. Каквото и да е чуждото мнение за вас, важно е самоуважението ви да идва отвътре.

5. Страхът
Страхът не е нищо повече от състояние на ума, което се подхранва от нашето въображение. Опасността е истинска. Опасността е мигновения приток на адреналин, който чувстваме когато покрай нас мине кола с висока скорост. Страхът е избор. Успешните хора знаят това по-добре от всеки друг. Те обръщат ситуацията в своя полза, пристрастявайки се към еуфоричното чувство, което получават, когато преодолеят своите страхове.

6. Миналото и бъдещето
Подобно на страха, миналото и бъдещето са продукти на нашето въображение. Колкото и да се вините за миналото и да се тревожите за бъдещето, няма да можете да ги промените.Ако не можете да се помирите с вашето минало, то ще определи вашето бъдеще, а ако не приемете несигурността на бъдещето, никога няма да намерите спокойствие в настоящето. Както е казал Марк Твен: „Да се тревожиш е като да плащаш дълг, който не си натрупал“.
В крайна сметка, успехът ви зависи от начина ви на мислене. С нужната дисциплина и концентрация може да гарантирате, че тези 6 препятствия никога няма да ви попречат да достигнете пълния си потенциал.

Травис Брадбъри, автор на бестселъра „Emotional Intelligence 2.0“ и съосновател на TalentSmart, за LinkedIn.com