Роалд Дал за ваксините, морбили и дъщеря си

Роалд Дал за ваксините, морбили и дъщеря си
Писателят Роалд Дал е подкрепял ваксинацията като метод за борба срещу различни заболявания, съобщи adweek.com през 2015 г.

През 2019 г. продължава да има два лагера - на такива, които са за ваксини и такива, които са против - анти-ваксъри. И новини в световните медии за вълна от болести, които са смятани за преборени, като морбили.

През януари 2019 г. британските медии съобщиха за нов доклад на Кралското общество за обществено здраве (RSPH), според който половината от всички родители на деца по 5 г. са били изложени на дезинформация за ваксините в социалните медии.
Сайтът IFLScience разказа за тенденцията деца да се обръщат към платформата Reddit за съвет как да се предпазят от потенциално опасните заболявания, без да искат съгласието на родителите си, които са настроени против ваксините…

Роалд Дал е автор на книги за деца „Чарли и шоколадовата фабрика“, „Матилда“, „Вещици“, „Г.Д.В.“, „Вълшебният пръст“, „Семейство Тъпашки“, „Фантастичния господин Фокс“, а също и за възрастни — романа „Моят чичо Осуалд“, „Разкази с неочакван край“ и др.

Интересен факт за него е, че участва като пилот във Втората световна война. На 19 септември 1940 г. самолетът му се разбива, тежко е ранен и за известно време губи зрението си. Възстановява се и се връща на бойното поле отново като пилот в началото на 1942 г. Умира през 1990 г. Друг пилот и с подобна съдба е Екзюпери - авторът на Малкият принц.

Най-голямата дъщеря на автора на „Чарли и шоколадовата фабрика“, Оливия, умира от дребна шарка (морбили) през 1962, само година преди ваксината срещу заболяването да започне да се използва. Представяме ви откъс от отворено писмо на Дал от 1986 г. в подкрепа на ваксинацията срещу морбили, публикуван в roalddahl.com.

roaddahl matildaЧовек с добри мисли никога не може да бъде грозен


„Оливия, най-голямата ми дъщеря, хвана морбили, когато беше на 7 години. Когато болестта започна да се развива, си спомням, че й четях често в леглото без да знам какво всъщност се случва. Една сутрин й показах как може да прави малки животни от четки за чистене на тръби. Когато беше нейн ред, забелязах, че умът и ръцете й не работят в синхрон. „Как се чувстваш?“, я попитах. „Много ми се спи“, ми отговори тя. Час по-късно беше в безсъзнание, а 12 часа по-късно вече беше мъртва…
Днес вече морбили не се определя като особено опасно заболяване. Повярвайте ми, точно такова е. Според мен родителите, които отказват да ваксинират децата си срещу морбили, рискуват животите им. В САЩ, където имунизирането е масово, почти всички форми на дребна шарка на практика не съществуват. Тук, във Великобритания, защото всички отказват заради невежество или страх, има стотици хиляди случаи всяка година. 10 000 от тези деца имат странични ефекти от болестта, като инфекции в ушите и дихателните пътища. Около 20 деца ще умрат. Помислете върху това. Всяка година във Великобритания 20 деца умират от морбили…
Какви са рисковете при ваксинация? Чуйте това – в окръг от 300 000 души, в период от 250 години, едва едно дете получава инфекция при имунизация срещу морбили. Шансът е около 1:1 000 0000. Шансът детето ви да се задави до смърт докато яде шоколад е по-голям. От какво се страхувате? Престъпление е да не ваксинирате детето си.“

***
Световната здравна организация определи отказа от имунизации като една от основните опасности за 2019 г.
През 2018 г. случаите на морбили са нараснали с 30%.

***
Важно:  На 14 февруари 2019 г. има нови 5 случая на морбили в страната. Четири са потвърдените в област Благоевград. Тригодишно дете от Банско се лекува в София, а 2 деца от ромската махала в Разлог и едно от село Краище, са настанени в инфекциозно отделение на болницата в Гоце Делчев. И четирите случая, доказани до момента, са при деца, които не са ваксинирани срещу тежкото инфекциозно заболяване.

 Това е линк към книжката "За ваксините и ваксинациите" на проф. Радка Аргирова. Пише за всички задължителни и препоръчителни ваксини, за митовете около ваксините. Правете информиран избор. Слушайте специалистите: морбили, дифтерия, полиомиелит, коклюш - за тези неща няма "друга гледна точка"! 


 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.