България има 24 май - най-хубавият и светъл празник – Деня на славянската писменост и на българската просвета и култура.

Над 250 милиона по света използват кирилицата като национална азбука.Словото е любов.


Използвайте го да обогатявате духа си, да създавате връзки, да обичате думите и чрез думите.


Не го използвайте за омраза.


 

Според църковния календар денят на Св. Св. Кирил и Методий се чества на 11 май.  Въздигането на Кирил и Методий като равноапостоли и християнски учители става в България още с идването на техните ученици през 886 г., а сведения за отбелязване на празника им на 11 май има още през XII век.

24 май става Ден на славянската писменост и българската култура след 1916 г., когато в България е установен Григорианския календар и така денят на Св. св. Кирил и Методий, отбелязван от Българската православна църква на датата 11 май по църковния литургичен календар, се пада на 24 май по държавния. След 1968 г. църквата чества Св. св. Кирил и Методий на 11 май, а 24 май остава само Ден на българската просвета и култура и на славянската писменост.

Глаголицата претърпява промени, докато се оформи в сегашния си вид – кирилица, на която се пише на български, руски, украински, македонски, сръбски и други езици. Кирилицата е официална азбука в Монголия и в някои републики от бившия Съветски съюз.

Всяка година на този ден има празнични шествия в цялата страна.