Ден на биологичното разнообразие

Ден на биологичното разнообразие
22 май - Международен ден на биологичното разнообразие

Отбелязва се от 2001 г. с Резолюция на 55/201 на Общото събрание на ООН от 20 декември 2000 г. Годишнина от приемането (1992) на Международната конвенцията за биологичното разнообразие. Влиза в сила на 29 декември 1993 г.



Британският университет в Рединг публикува в интернет нова версия на каталога на биологичните видове. В него са описани 1 257 735 вида животни, растения, гъби, археи, бактерии и вируси, които имат 2 369 683 названия.

Общото количество видове е оценено на 2,1 милиона. Открити са 1,9 млн.

Каталогът на биологичните видове непрекъснато се попълва. Но дори и в този си вид, той е най-голямата колекция с данни за животните и растенията в света. Състои се от 77 бази данни. В съставянето му са участвали 82 организации.

Smaellest_waterlily

Учен от Кралските ботанически градини във Великобритания спаси от изчезване най-малкия вид водна лилия в света. Лилията вече не се среща в диво състояние, ноучените са използвали съхранени семена на растението, за да го размножат. Сега се надяват да успеят да върнат лилията в естествената й среда - горещите минерални извори на Руанда.

Цветовете на най-малката водна лилия в света са големи едва сантиметър, докато листата на представители на вида могат да достигнат 3 метра в диаметър.


©Снимка: BBC

Учените полагат огромни усилия, за да попречат на изчезването и на други растителни видове, засега битката им е обречена на неуспех, тъй като много правителства не са изпълнили международните квоти за защита на растенията от изчезване.




0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.