Не харесвате люто? Може би си струва да започнете: много нови изследвания доказват, че е добре за стомаха и може дори да предотврати заболявания.

Защо пикантните храни са добри за нас?


Дългогодишен мит е, че пикантните храни изострят язви и други заболявания на стомаха. Но новите изследванията показват, лютите чушки ( чили ) защитават  лигавицата на стомаха и могат да предпазят стомаха от вредите, свързани с противовъзпалителните  обезболяващи. Чили са богати на хранителни вещества като калций плюс витамини А и С, и има известни доказателства, че те  може да намалят риска от сърдечносъдови заболявания заболявания, диабет и да  способстват за ускоряване на  метаболизма. Лютите  чушлета  могат също да имат антиканцерогенни свойства.

luto-1


Просто не трябва да се прекалява: мексиканско проучване установи, че хората, които ядат равностойността от девет до 25 халапеньо чушлета  средно на ден имат  леко завишен  риск от рак на стомаха. (Това не би трябвало  да бъде  трудно за  любителите на лютото да бъдат под тази граница!)

Д-р Khursheed Jeejeebhoy, който е гастроентеролог в Торонто  среща  много пациенти в кабинета си, които  избягват лютите чушлета  без да е необходимо. "Винаги, когато хората имат проблеми със стомаха, те ще кажат:" Аз напълно  избягвам пикантни храни, за да не дразня стомаха ми. "Няма доказателства за това. Трябва да се наслаждаваме на подправки в умереност  и няма доказателства, че пикантните храни са лоши за нас ", казва Jeejeebhoy, който е почетен професор по медицина в Университета на Торонто.

В действителност, има много доказателства, че лютите чушлета имат добър ефект върху нашия организъм . Последните изследвания показват,че Hot Chili Peppers са здравословни. А лабораторно проучване в Обединеното кралство, например, доказва ,че капсаицин, който е отговорен за пикантния вкус на  лютите чушки , може да убие  ракови клетки в белия дроб и панкреаса, без да навреди на околните клетки. Изследователите вярват, че това може да обясни защо хора, които живеят в Мексико и Индия и които имат  пикантна диета, имат по-нисък процент на заболеваемост  на някои ракови заболявания, отколкото тези които са на западна (нелютива) диета.

Две австралийски изследвания предоставят още една добра новина. Първото изследване  показва, че добавянето на люти чушки в храната може да предпази от натрупването на холестерол в кръвта. Другото доказателство е, че редовното приемане на  люти чушки намалява нуждата от инсулин, което може да има последици за предотвратяване и лечение на диабет.

Така че какво да кажем за въздействието на лютите  чушлета  върху стомаха? Те  реално намаляват продукцията на стомашна киселина, се казва в унгарско проучване. Те могат също да намалят кървене в стомаха, което е свързано сприемането на нестероидни противовъзпалителни средства като аспирина. Друг бонус: Едно проучване в Сингапур установява, че яденето на люти чушки ежедневно намалява риска от пептична язва с 53 процента.

И това усещане за парене, което  можете да получите от лютата храна? Това е капсаицин, който  стимулира  нервните окончания. "Това е неприятно усещане", казва Jeejeebhoy ", но  няма доказателства, че то се предизвиква  язва или вредата от всякакъв характер в стомашно-чревния тракт." Най-доброто средство за защита от чувството за парене е да свикнем, казва той.

Друг голям привърженик на пикантните храни е д-р Сюзън Байли,   общопрактикуващ лекарвъв Ванкувър със специалност по диетология. "Лютите чушки добавят прекрасен аромат на  храните  и  имат много малко калории", казва Байли, която доскоро често пътувала  между Ванкувър и Лос Кабос, Мексико. Тя  постепенно е добавяла люто към своята диета в продължение на години, и се шегува, че тя може дори да надмине своя мексикански съпруг, който е израснал с пикантни храни. "Чили чушките са  безплатен начин да направят храната по- ароматна, интересна и вълнуваща."

Байли  обича лютите чушки , защото те засилват обмяната на веществата, изгарят мазнините и ни помагат да се чувстваме сити по-дълго време.

luto-2

източник: http://www.besthealthmag.ca