Японките не остаряват и напълняват

Японките не остаряват и напълняват
Най-възрастният човек в света е 117-годишната японка Мисао Окава от Осака, родена на 5 март 1898 г.

Най-възрастният мъж  в света - 111-годишния Сакари Момори, японец.

Японците са нацията, чиито граждани имат най-дълъг живот. Жените в страната живеят средно до 87 години, а мъжете - до 80. До 75-годишната си възраст японците са в повечето случаи в добро здраве, без тежки недъзи и жизнено активни, посочва Световната здравна организация (СЗО). В продължение на десетилетия тяхното дълголетие подхранва мания на имитиране на начина им на живот в други държави, особено в САЩ, където са модерни принципите хранене в японската кухня.

Съвременна Япония обаче е стресираща. Преобладават хиперурбанизирани мегаполиси, където всеки ден с часове се пътува до работа и обратно. Средно, японците в градовете прекарват в транспорт до офиса или друг обект на фирмата 1,745 часа седмично, според статистика от 2012 г. Едно закъснение на метрото или успиване може да бъде решаващо за бъдещето на служителя в японската фирма. Натискът от мениджмънта за добро представяне е висок, провалът се посреща със сърдити лица.

Как тогава японците успяват да поддържат живот, който им позволява дълбоки старини, след като работят толкова много и усърдно? Според Business Insider кухнята действително играе роля, въпреки че има дебати по въпроса доколко е решаваща.

Японците винаги се хранят с малки порции. Те ядат нискокалорична храна като рибата и зеленчуците. Техните привлекателни и на вид местни ястия допринасят за дългия им житейски път, според Наоми Морияма, съавтор на книгата "Японките не остаряват и напълняват: Тайни на кухнята на майка ми от Токио".

japan-diet

Хранителна пирамида в Япония



Безценните съвети на един 105-годишен японски лекар


"Японското меню е iPod-ът на храната", шегува се пред американците Морияма. По думите й диетата в Япония съдържа невероятна енергия, събрана в стегната порция с приятен размер. В Америка например е известна диетата "Окинава". Тя носи името на японския остров, родно място на хората с най-дълъг живот в света. Състои се от 30% зелени и жълти зеленчуци, по-малко количество ориз от традиционното за Централна Япония. Вместо основно ястие като рибата или друго, се залага на лилавия сладък картоф от Окинава.

Някои лекари посочват, че тенденцията на дълголетието на японците може да се обясни и с присъствието на тофу, водораслите конбу, калмарите и октопода в обичайния им начин на хранене, защото тези продукти снижават трайно риска от  рак на стомаха или атеросклероза.

Но храната не може да е единственият отговор за дългия живот в Япония. Особено като се имат предвид недостатъците на някои японски ястия с високо солено съдържание или на други, които са недостатъчно сготвени. Сушито например може да подложи хората на риск от инфекция хеликобактер пилори - заболяване, което в най-крайния си вид може да доведе до рак на стомаха.

Тайната на стройната фигура на японките


Други наблюдатели посочват, че дълголетието на японците може да се дължи на остаряването им без стреса, породен от невъзможно големите сметки за здравеопазване, благодарение на помощта на децата им. В страната дори има "традиция" двама възрастни хора да разчитат финансово на снаха си, след масивното навлизане на жените в работната сила. Най-старите японци могат да се радват на финални години на живот без да се измъчват в болници или заради липса на ресурси за грижа за здравето им. Те живеят на старини по-висококачествен живот.

използвана публикация в Business Insider

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.