Трапезата на Бъдни вечер


Наричат я Бъдни от бдение, но е и пълна с наричане за Новото начало, за бъднини. Други имена на празника са Малка Коледа, Суха Коледа, Мали Божич Символиката на празника е обвързана с чудото, което предстои да се случи. Казват, че в този ден птиците спират да пеят, листата на дърветата престават да трептят, а водите в реките спира да тече. Раждането е свързано с обновление на света и надеждата за по-добро.

Традицията повелява на трапезата на Бъдни вечер да има нечетен брой ястия. Трябва да се сложат храни, които набъбват, за да може също като тях "да набъбват" късметът, щастието, здравето и плодородието. Ястията трябва да са нечетен брой – 7, 9, 11; колкото повече са - толкова по-щедра ще е новата година към дома. Задължително е ястията да са само постни.

trapeza bydni vecher

В центъра на празничната трапеза е Питката с паричка

Хлябът е не просто храна за българина, а наричане. Ритуалната питка (боговица, богова пита, божичник, вечерник, светец), замесена със сода или квас, заема централно място на трапезата на Бъдни вечер. В нея се поставя паричка. Украсява се с фигури, свързани с бита и ежедневието на българина - житни класове, грозд, рало, кръст и др. Добре е на масата да бъде сложено сварено жито - символ на плодородие и богатство.

 

Пълнени сушени чушки с боб - за трапезата на Бъдни вечер се използват сухи чушки, които предварително трябва да се накиснат в топла вода, за да омекнат; традиционно се пълнят със сварен боб.

susheni-chushki-pylneni-s-bob

 Сушени чушки пълнени с боб


Може да приготвите и друга плънка за пълнени сушени чушки

Постни, сушени чушки с ориз, маслини и сушени домат

Сушени чушки с булгурПостни сухи чушки с плънка от праз лук и тиквени семки

postni sarmi

Постни зелеви сарми – Традиционно на трапезата на Бъдни вечер има и сарми от кисело зеле, пълни с ориз, който набъбва при готвенето.

Постни сърми с гъби и ориз
Вкусни зелеви сърми с ориз, праз лук, орехи и сушени домати

Боб на фурна или боб в гърне е друга традиционна рецепта за Бъдни вечер.

Боб в гювечета на фурна

Предлагаме ви един по-различен вариант - Руло с печени чушки и боб

rulo bob chushki

Ошав -  компот от сушени плодове. Днес пресни плодове може да купим всеки ден. Аз лично приготвям ошав като слагам да се сварят дюля и ябълка на парченца, след което добавям няколко сушени сливи, подслаждам с мед и за аромат лист индрише. А може да сложите сушени плодове на масата заедно с фруктиера с портокали, мандарини,ябълки, нар, грозде и няколко ореха и да украсите с борови клонки.

Може да го поднесете и като напитка

dzhindzhifilov-chaj-za-kashlica

 

Фруктиера с плодове - ябълки,  круши, мушмули, дюли, грозде, нар, портокали, мандарини, киви, банани, ананас, помело (избора днес е голям). Ядки – орехи, лешници, бадеми. В миналото на Бъдни вечер са се разчупвали орехите, които били наречени за всеки член от семейството още от Игнажден. Ако ядката им е бяла и голяма, човекът ще е здрав и ще има късмет през годината.

Кисело зеле и туршия -  това са храни, традиционно приготвяни като зимнина в България. Заместват липсващите свежи салати, а и е чудесно допълнение към греяната ракия, която се приготвя в много домове..

Печена тиква с мед или тиквеник с мед – на трапезата на Бъдни вечер трябва да има и нещо сладко, за да е сладък животът на семейството през идната година. Медът е символ на мъдростта на пчелите.

Тиквеник с готови кори

131025 tikvenik gotovi kori

Чесън - има ритуално значение. Може просто да се поставят няколко глави, свободно пръснати на трапезата. Чесънът предпазва от зло и болес­ти.

Освен изброените храни, на трапезата на Бъдни вечер задължително трябва да се сложи и сол. Старите българи са казвали, че къща без сол не бива да стои, защото където свърши солта, там влизат болестите и раздорите.

От масата на Бъдни вечер се става късно. Прекарайте повече време във вкусно хапване и сладки приказки.