Продукти за дълголетие от Джейми Оливър

Продукти за дълголетие от Джейми Оливър
Името на Джейми Оливър е известно и го свързваме с приготвянето на нещо вкусно, бързо, здравословно и поднесено интересно. В началото на новия сезон на неговото ТВ предаване Jamie’s Super Foods по Channel 4, той споделя какви промени да направим в своето хранене

Месо 2 пъти седмично, солидна закуска и лека вечеря


Джейми Оливър споделя и кои храни да включим в менюто си, ако искаме да доживеем до 100 години. Той е пътувал до Коста Рика, Япония и Гърция, за да разбере как храненето и продуктите, които консумираме се отразяват на шансовете за по-дълъг живот. Своите впечатления той ще сподели в новата тв поредица “Суперхраните на Джейми”

Оказва се, че “обикновени” храни като яйца и риба, които се намират в почти всеки хладилник, са в списъка със суперпродуктите, макар че често са незаслужено пренебрегвани. Една от спирките на Джейми Оливър е Коста Рика в Централна Америка, където има много столетници. Известно е, че менюто на хората там е нискокалорично, бедно на мазнини и предимно вегетарианско. Там Оливър готви и се храни с 5 поколения от едно и също семейство, между които е и 106-годишният Хосе.

Готвачът посещава също остров Икария в Гърция, известен с това, че хората там живеят средно с 10 години по-дълго, отколкото на други места в Европа и Северна Америка. Също така там процентът на раковите и сърдечносъдовите заболявания е значително по-нисък. Джейми прелита и до друга точка - Окинава в Япония, където също разучава менюто на столетниците.

“Не става въпрос за годжи бери и бионапитки. Става въпрос да се готви с прости храни. Обикновено това са

най-прости продукти, от които се правят елементарни ястия


Те са едни от най-вкусните, които някога съм опитвал”, разказа Джейми.

Освен съвети какво да ядем Джейми дава и насоки за хранителния ни режим. Той открил, че на повечето места столетниците имат общи хранителни навици. Основните били, че ядели месо не повече от 2 пъти през седмицата. Друг полезен навик бил, че обикновено хапвали повече на закуска и по-малко на вечеря. “На всички тези места забелязах, че хората имат солидна закуска”, разказва водещият.

Самият Джейми в последно време е свалил няколко кг, като започнал да спи по-добре, отказал се от алкохола и започнал да консумира много от храните, които препоръчва в своята нова програма.

Британски диетолози потвърдиха изводите, направени от Оливър. Нашето здраве е директно свързано с това, което вкарваме като храна в организма си. Често дългият живот е признак на добър хранителен режим, коментира диетологът Сионид Куърк. Според него намаляването на консумацията на месо е разумна стъпка, тъй като то обикновено е с по-високо съдържание на наситени мазнини отколкото другите източници на протеини. Според Куърк да се хапва по-солидна закуска за сметка на вечерята, също е много разумен навик. Повечето от нас се нуждаят от енергия преди обед и следобеда, а не вечер, когато ни предстоят почивка и сън в леглото, така че не можем да изгорим тези калории, обяснява диетологът.

Jamie Oliver's 14 'hero' ingredients 1

Коя храна с какво е ценна 1. Яйца Източник на протеини, на витамините D, A, B2 и B12, фолиева киселина и йод.

 2. Козе мляко (може и бяло козе сирене) Калций, протеини и витамин D.

 3. Риба Особено богата на омега-3 мастни киселини.

 4. Сладки картофи Витамини A, B5 и B6 (предлагат се у нас, но са скъпи)

 5. Диви зелени растения и билки, билков чай Съдържат много магнезий и фолиева киселина.

 6. Тофу Този соев продукт съдържа много важни аминокиселини, желязо и калций.

 7. Орехи Съдържат мед, фолиева киселина и магнезий.

 8. Черен боб Богат на фибри, калий, желязо, фолиева киселина и магнезий.

 9. Пресни плодове Изобилстват от витамини, които варират в различните плодове.

 10. Водорасли Богати са на желязо и витамин B12 (за Япония да, но у нас не е практика)

 11. Див ориз Съдържа много фибри, магнезий и фосфор.

 12. Чесън Богат на витамините C и B6, магнезий, селен и други антиоксиданти.

 13. Скариди Съдържат магнезий, цинк и селен. Много богати на витамин B12 (цената у нас, вкусни и полезни са)

 14. Люти чушки Богати са на витамини C и A и антиоксиданти.


Кои храни бихте включили вие във вашия списък? За мен здравословната храна е сезонна, локална и качествена. Затова в моя списък няма да има скариди, тофу и сладки картофи – не са местна, традиционна храна. Но бих добавила мед и зеленчуците, които има във всяка градина – домати, чушки, краставици, патладжан и много зелени подправки.

Jamie Oliver's 14 'hero' ingredients 2

Bombay chicken and cauli, poppadoms, rice and spinach 


Рецепта от Бомбай – пиле с карфиол, ориз, спанак  и papadum (пападам– хрупкав тънък чипс във формата на палачинка, приготвен най-често от тесто от бобови растения, грах или картофи и стъбла от лотос)


Jamie Oliver's 14 'hero' ingredients 3


Tasty fish tacos, game-changing kiwi, lime and chilli salsa
Вкусни такос с риба, диворастящо киви, лайм и чили салса
Тако е ястие от мексиканската кухня. Представлява сандвич от тортиля, свита на тръба или във форма на плик, напълнена с плънка от печено на скара месо, резени салам чорисо, лук, зелена салата, боб, дори и кактус


Jamie Oliver's 14 'hero' ingredients 4

Seared tuna, Sicilian couscous and greens
Риба тон с кус кус от Сицилия и зеленчуци


Източник: http://www.telegraph.co.uk/news/health/11879771/Jamie-Olivers-14-hero-ingredients-how-many-of-the-super-foods-do-you-eat.html

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.