Ванилия,Vanilla


Ванилията влияе позитивно на нашата психика

Ванилията е вид орхидея, лиана, която пълзи по стволовете на дърветата-гостоприемници на височина до 10 метра. Събраните още зелени шушулките се подлагат на ферментация, за да добият тъмно-кафяв цвят, а по повърхността се отделят кристалчета ванилин. Те съдържат около  2% ванилин, отличаващ се с характерен приятен аромат.

vanilla-perfume


цвят ванилия и шушулки ванилия - несравним, сладък ароматДнес ванилин се плучава и по синтетичен път. Несравним остава аромата на всеки крем, който е приготвен като в кипналото мляко се добави шушулка ванилия. Какво съдържат пекетчетата ванилия в магазина, на мен лично не ми е ясно, защото чистата ванилия е една от най-скъпите подправки след  шафрана и кардамона.


Ванилията се използва основно в сладкарството – за ароматизиране на кремове, сладоледи, шоколади, бонбони, кекс,мъфини, блатове за торта, ликьори и др.


Историята на ванилията е като приказка. Била позната и използвана от ацтеките още в дълбока древност. Индианците я употребявали само при особени поводи, като по този начин отдавали почит на своя бог-господар.

През 1520 г. един испански конквистадор описал в своя доклад владетеля Монтесума, който пиел някаква напитка от шоколад и ванилия.


Испанците я пренесли в Европа заедно с шоколада. Първоначално тя била използвана най-вече в шоколадовата напитка.