За Коледа много домакини приготвят щолен – фруктов хляб с много сушени плодове, поръсен с пудра захар. Каква е историята на щолена? Тя започва в Дрезден през 1400 г.

Dresden Stollen - сладкиш, ценен по целия свят


Легендата разказва, че формата на сладкиша наподобява бебето Исус в пелените. За първи път Stollen е споменат през 1474 г. като част от коледните пости на християнската болница «Св. Вартоломей». Първоначално сладкишът се е приготвял само от брашно, мая и вода, за да отговаря на религиозната догма. В този си вид, без масло и мляко, се е наричал Striezel. Поради тази причина принцът на Саксония Ернст и брат му Албрехт отправят молба към папата да отмени забраната да се използват мляко и масло. В крайна сметка Светият отец откликва на тяхната молба и им изпраща писмо, което остава в историята като „масленото писмо“, в което той дава разрешение да се използват мляко и масло в замяна на покаяние и благодат.


През 1560 г. хлебарите от Дрезден поставят началото на традиция да подаряват на своя господар за Коледа един или два Stollen, тежащи по 18 кг, които са били пренасяни в замъка от 8 майстори и 8 чирака.
Въпреки че съществува оригинална рецепта за Christstollen, всеки хлебар или сладкар има своята малка тайна, наследена по семейната традиция. Майсторлък, подбрани съставки от далечни земи и тайни подправки – всичко това е съчетано, за да се превърне този сладкиш в истинско произведение на изкуството.
През 1900 г. всички занаятчийски производители на Christstollen се обединяват в Асоциацията “Schutzverband Dresdner Stollen e.V.“, която гарантира оригинално качество на базата на сертификат със запазена марка Dresden Stollen ® и печат на асоциацията.
Приготвянето на този сладкиш изисква повече време и търпение.

Коледа в Германия и история за щолен


shtolen

 

Щолен
Немски коледен хляб, пълен с аромати, ядки и сушени плодове


Традиционният немски Коледен хляб, е много колоритен, събрал в себе си различни видове ядки и най-разнообразни сушени и захаросани плодове, традиционни Коледни подправки, като канела, индийско орехче, кардамом или карамфил, коняк или ром и мнооого масло.


shtolen-i-koleden-sveshtnik


Щолен и Коледен свещник


shtolen-s-marcipan-1


Щолен с марципан
Коледен щолен. Невероятен аромат, перфектна текстура, божествен вкус! Опитайте! създава усещане за празник


shtolen-i-bademov-marcipan


Щолен и бадемов марципан
С ухание на Коледа


Рецепта за Christstollen, Дрезденски коледен кейк

Продукти:

700 г брашно
250 г масло
125 мл топло мляко
5 с.л. захар
1 ванилия
1 яйце
100 г захаросана портокалова и лимонова кора
1 с.л. настъргана лимонова кора
200 г нарязани бадеми
250 г стафиди
1 к.л. сол
40 г мая за хляб
1 с.л. ром
1 щ. канела

За намазване:
50 г масло
50 г пудра захар

Начин на приготвяне

Брашното се пресява в купа, прави се в него кладенче и вътре се слагат яйцето, захарта, разтопеното масло, топлото мляко, маята, ванилията, канелата, лимоновата кора и солта. Всичко се омесва добре и се прибавят захаросаните кори, ядките и маринованите в рома стафиди. Отново се омесва. Трябва да се получи твърдо, но еластично тесто. Ако има нужда, се прибавя малко топло мляко или брашно. Тестото се покрива с кърпа и се оставя да втаса 2 часа на топло.

Върху набрашнена повърхност тестото се оформя на елипса, разточва се дебело и се прегъва на две, слага се в тавичка, намазва се с вода и се слага да втаса за втори път. След като втаса, тестото се слага в средата на фурната да се пече около 15 мин. на 200° С и още около час на 180° С, докато почервенее добре. Ако почервенява прекалено бързо, се покрива с алуминиево фолио. Още горещ, сладкишът се намазва обилно с масло и се поръсва с пудра захар.