"Греяно вино се прави изключително лесно и ... има вкус на Коледа в чаша..."

така започва предисловието към рецептата от сайта на Джейми Оливър

Вие имате ли си ваша рецепта за греяно вино. Може да има много варианти с канела и без, с карамфил, идийско орехче, звездовиден анасон, кардамон, с портокалови корички, с лимонови, с мандарини, ябълки, круши или билки - шипки, лайка ... с и без захар

Виното може да не е най-скъпото. Може да се приготви в съд с капак (хубаво е, ако не е алуминиев).

В съда се слага 1-2 с.л. захар, подправки по избор, пръчка канела, 2-3 карамфилчета, парченце ябълкам портокалова кора. Налива се виното и се загрява. Виното не трябва да завира. Хубаво е да поеме ароматите и да се смесят. Ако виното изстине може да го стоплите отново.

Чашите в които се поднася могат да бъдат чаши за чай, стъклени чаши с дръжка, може и керамични. По големите базари предлагат чаши с еблеми на града в който се организира коледния базар.

Това е топлина в чаша и аромат на Коледа ...

 Ето какво казва Маргарита Спасова

Tова е в Дюселдорф в стария град, където по стара традиция се правят коледни базари от първата до последната коледна седмица/както в повечето немски селища/. Греяното вино- Глювайн се приготвя от червено вино с добавки на портокалови и лимонови кори, канела, карамфил, джинджифил, ябълка и захар.

В Германия се продава готова, на пакетчета, добавка, но като всяка кулинарна глезотия е и въпрос на вкус и фантазия.

Веселото е, че греяното вино се продава във весели коледни чаши, които можете да задържите за себе си и са различни не само всяка година , но и на всеки базар.

Прекрасно е като ухание! И напомня само и единствено на .....Коледа :)