Тази рецепта за индийски чай  е ароматна и носи голяма наслада, но имайте предвид, че тя само за около 2 (малки) чаши.

Масала Чай

Продукти


1-1/2 ч. чаши вода
1  пръчка канела
8  шушулки кардамом
8 зрънца  карамфил
2 / 3ч. чаша мляко
6 ч. л. захар (или на вкус)
3 супени лъжици  насипен черен чай

Приготовление


Поставете 1-1/2ч. чаши вода в тенджерка. Добавете канелата, кардамома и карамфила и изчакайте да заври. Покрийте и оставете да  къкри за 10 минути. Добавете млякото и захарта и оставете  да къкри отново няколко минутки. Накрая прибавете чая и поставете  капака, за да се запари като го  отстраните  от огъня . След 2 минути налейте чая в две чаши и сервирайте веднага.

Рецептата е взета от готварската книга на Madhur Jaffrey "Индийска кухня"", Barron's, Ню Йорк, стр. 196 (1983 г.).

Г-жа Nina Yo ни предложи друга рецепта за масала чай, както е по Ouim Chaishop:
Какво ни трябва (за 10л. чай):

- Кардамон - 50гр.
- Канела - 50 гр.
...- Джинджифил - 30-40гр.
- Карамфил - 30-35 бр.
- Кориандър - 20-25 гр.
- Черен пипер - малко
- Черен чай - 50 гр.
- Мляко - 2,50 - 3 литра
- мед или захар - 0,50 кг приблизително
ОПИСАНИЕ:
Приблизително 2/3 от съда (тенджерата) се пълни с вода. След това по избор избирам някоя от подправките, най-често започвам с кардамона, защото отнема малко повече време да се обелят шушулките и да се отделят зрънцата.
Зрънцата се счукват с ханче, количеството е приблизително около 50 гр. за 10литров съд. Не ме бива много в точните грамажи, просто е усет, който се придобива с времето. Количеството кардамон и канела, които аз слагам са еднакви и от тях се слага по най-много. Някои предпочитат да заложат на джинджифила. Относно него, най добре е да е пресен, но при липса на такъв може да се използва и сух. Пресния джинджифил се настъргва или нарязва на малки парченца, приблизително около половината от количеството на сложения кардамон. Сухия се разчупва доколкото може (трябват силни ръце). Канелата просто се начупва хубаво с ръце. Карамфилът не се слага по много, приблизително 1,2 карамфилчета за една чаша чай, за по голямо количество (10 л) 25-30 карамфилчета са достатъчни. Малко кориандър, счукан с хаванче отново и аз понякога добавям черен пипер, както си е по оригиналната рецепта.
Всичко това се слага преди да заври водата, похлупва се с капак и се чака. След като заври е добре да се отмести от котлона. Тогава се добавя черния чай, най-добре хубав силен индийски чай в насипно състояние и се оставя да се запари за няколко минутки. В случай че искате чая да е по-силен слагате повечко чай, или съответно обратното. След това се връща тенджерата на котлона и се добавя млякото, което приблизително се пада 1/4 от водата. Колкото повече мляко има толкова по-питателен и засищащ става чаят. Добавя се мед, кафява захар или в краен случай бяла захар.