Омлетът е любима храна, приготвя се бързо, здравословен е и може да бъде приготвен в толкова много варианти. Като всяка лесна на пръв поглед рецепта има много тънкости.

Ще ви разкажем за някои интересни неща свързани  с омлета. От 1985 г. в първия уикенд на ноември в град Абевиле, щата Лузияна, САЩ, се провежда празник на Гигантския омлет (Giant Omelette Celebration).

За приготвянето на огромния омлет на снимките са необходими 5 000 яйца, 6 литра масло, 25 литра мляко и 10 кг зелени подправки. И всички гости на фестивала на омлета да го опитат.

Giant-Omelette-Celebration-1

Страстен любител на омлета е бил Наполеон Бонапарт. Легендата разказва, че веднъж се установил с приятели да нощува е Бесер, където ги нагостили с местно лакомство, известно под името, "кокоши дар"

След като опитал местния деликатес Наполеон разпоредилда съберат всички яйца в околността и да проготвят от лакомството за цялата армия. В памет на това събитие в Бесер и днес се провежда празник на омлета.

Кулинарите са едно мнение, че омлетът е едно изключително ястие, което са харесвали не само Наполеон, но и австийския кайзер Франц Йосиф, който го е наричал "чудесен подарък от Господ".

Легендата разказва, че Франц Йосиф опитал омлет за първи път, когато бил на 20 години, защото омлетът се е смятал за храна на народа (много подобно на историята на пицата)