На какво ухае Великден


Великден е може би най-радостният от всички  християнски празници. Самото религиозно събитие  е надмощие на живота над смъртта, а като годишно време – пролетта е ново начало в природата.

Празнуването на Възкресение Христово е тържествено  - от църковната служба до богатата празнична трапеза. Традициите за трапезата на Великден е цяла съкровищница от рецепти, специалитети и аромати, които са противоположност на въздържанието и забраните по време на поста и особено през Страстната седмица. Хората са зажаднели за прясно месо, традиционно е агнешко, за вкусни сладкиши.

Нашата, българска традиция повелява на трапезата за Великден да има червени яйца, козунак, зелена салата и агнешко печено.

Дни преди Великден попитахме читателите ни във Facebook "На какво ухае Великден?"

baharat 10

Получихме много отговори. Има и малка награда за един от  отговорилите на въпроса. Наградата е от електронен магазин Бахарат, това е малкото магазинче до Орлов мост, който запалените по кулинарията познават. Това е царството на подправките, където Михаела Лазарова ви посреща с усмивка, консултира ви, разказва ви за подправките и вие неусетно си тръгвате с повече неща, отколкото сте планирали. И така до следващия път, защото със сигурност ще се върнете за някоя и друга подправка или нещо, което не можете да откриете в големите магазини.

В момента Михаела, няма да ви обслужи в магазина, защото гледа своя бебчо. Затова ни разказва на кои малко по-непознати подправки да потърсим за да приготвим по-ароматен и вкусен козунак и великденски сладкиши.

За рецептите с агнешко: Агнешкото има характерен аромат. В българската национална кухня се използва основно  джоджен, зелен лук и чесън, червен и черен пипер. Добре се съчетава и със спанак.

На агнешкото, в средиземноморска традиция, добре се отразяват и розмарин, риган, лимон, чесън. В този случай прясно изпечената коричка на месото се намазва с 2-3 с.л. мед, след първите 20 мин, но не съчетавайте с джоджен и зелен лук (съвета е на Гордън Рамзи), който добавя, че може и 2-3 ябълки да добавим към всичко това.

За сладкишите Михаела ни препоръчва „Предстои един от най-големите пролетни празници - Великден. Традиционно за него се приготвя сладък обреден хляб - козунак, който символизира, тялото на Исус Христос и червени яйца- кръвта му. Има различни начини за приготвяне на козунаци, както и различни пълнежи като - стафиди, шоколад, портокалови или лимонови корички, ядки …“

podpravki 1

Таитянска ванилия, по-едра от борбонската и е с по-различен аромат от традиционата ванилия.


podpravki 2

Бял кардамон


podpravki 3


Махлеб, това са семената на вид дива череша, един от големите производители е Сирия, използва се за ароматизиране на козунаци, сладкиши, бисквити


podpravki 4

Тонка боб, подправка с невероятен вкус на горчив бадем, използва се при направата на шоколадови десерти и суфлета, бонбони и сладкиши


podpravki 5

Мейс


podpravki 6


Сечуански пипер, подправка с парлив вкус,използва се за овкусяване на ястия от патица, пиле и свинско


podpravki 7Черен кардамон - екзотична подправка много различна от познатият ни зелен кадамон, използва се за обкусяване на меса, ориз и зеленчуци


Някои от коментарите:

Юлия Живанкина Великден е изпълнен с пролетно настроение, много цветя, аромата на домашния козунак и великденските сладки, веселия смях на децата при чукане с пъстрите яйца, обедната топла погача, вкусна зелена салата, украсена с варените яйца, печеното в пещта агне с дъхави пролетни подправки и наздравица с руйно домашно вино. Здраве и късмет на всички, бъдете благословени! Светли празници!

гинка косева Ухае на изкусителен козунак по рецепта на баба ,в компанията на невероятната глъчка на внуците и красотата на пъстрите яйца.Ухае на прясна зелена салата и печено агнешко бутче и червено вино , разбира се.И най накрая усмивките на всички , които обичаш в очакване на най прекрасния празник , около изпъстрената , нагиздена трапеза.Весел празник на всички.

Zina Stefanova Великден ми ухае на обич,на топлата прегръдка на всички,които обичаме и за които не достига времето,на топлите домашни козунаци на баба,които сега меся аз и си спомням с обич за нея.Ухае на пролет и надежда.Весели празници на всички християни!
Snejinka Bratovanova Великден ухае на печено агнешко. Ухае на вкусен козунак и ванилени сладки! И, разбира се яйца!

 

Колажът  дело на Люси Ефтимова