На 4 октомври 2016 г. японският доктор Шигеаки Хинохара навърши 105 години, но изглежда далеч по-млад и в много добра форма за възрастта си. Въпреки завидната си възраст, той е активен, продължава да практикува и да бъде олицетворение на своята философия за дълъг и щастлив живот. Тежи около 60 килограма и поддържа това тегло вече повече от 70 години, непроменено откакто е бил на 30 години.  Казва, че отдава своето добро здраве и жизненост основно на храната, тъй като на младини не е имал много време да спортува. Но и не пренебрегва редовното движение. Така например всеки ден прави между 2 000 и 2 500 стъпки с бавно темпо, подкрепяйки се с бастуна си.

Като лекар той поставя акцент върху превантивната грижа и защитава тезата, че много болести са свързани с начина на живот. И е посветил живота си да просвети възможно повече хора в това. Казва, че и до днес може да работи по 18 часа на ден, седем дни в седмицата и да се наслаждава на всяка една минута от своя динамичен живот.

Д-р Шигеаки Хинохара е най-възрастният практикуващ лекар в Япония, а и в света. Той е председател на съвета на настоятелите в болница Сейнт Люк в Токио, изнася лекции за правилно хранене в цялата страна и е непрекъснато зает.

Винаги готов да опитва нови неща, Д-р Хинохара е издал около 150 книги след 75-ия си рожден ден, една от които – „Living Long, Living Good" – е продадена в 1,2 млн копия.

Той насърчава хората да живеят дълъг и щастлив живот, като самият той е най-добрият пример за подражание.

Неговата философия за дълъг и щастлив живот може да бъде обобщена в три изречения:

Ако искаш да имаш дълъг и щастлив живот, ти винаги трябва


1.да се чувстваш добре, да си изпълнен с ентусиазъм и вдъхновение


2.да внимаваш как и с какво се храниш и да правиш упражнения редовно


3.да правиш нещо в полза на обществото. 


%d0%b4-%d1%80-%d1%88%d0%b8%d0%b3%d0%b5%d0%b0%d0%ba%d0%b8-%d1%85%d0%b8%d0%bd%d0%be%d1%85%d0%b0%d1%80%d0%b0Безценните съвети на един 105-годишен японски лекар


Това са част от неговите съвети за дълъг и щастлив живот:

 1. Най-важното е да се чувстваш добре Енергията идва от това да се чувстваме добре, а не да ядем и да спим много.Всички помним, че като деца сме имали толкова забавления, че често сме забравяли за съня и храната. Мисля, че и възрастните трябва да живеят така – не е необходимо да се изтощавате със строги правила за вечеря и час за лягане. 1. Храната е най-важна Всички дълголетници, независимо от своята раса, пол или националност, имат едно общо нещо – те не са с наднормено тегло. За закуска аз пия чаша плодов сок с една супена лъжица зехтин или чаша мляко с малко леща на прах и един банан. Зехтинът е много полезен за артериите и за кожата. На обяд хапвам малко мляко с 2-3 бисквити или пък нищо, ако съм много зает. Никога не чувствам глад, когато съм съсредоточен в работата си. За вечеря хапвам плодове, малко риба с ориз, а два пъти седмично – 90 грама немазно месо.

 2. Ангажирайте времето си и планирайте занапред Бъдете заети и гледайте напред. Моят график за лекции и обичайната ми работа в болницата е запълнен за година напред. А през 2020 смятам да се забавлявам на Олимпийските игри в Токио. Изобщо не е нужно да се пенсионирате, но ако много искате – в никакъв случай по-рано от 65-годишна възраст.

 3. Не вярвайте на всичко, което ви казват или препоръчват лекарите Ако лекарят ви препоръчва някаква процедура или операция, най-напред го попитайте дали би подложил жена си и детето си на нея. Противно на общоприетото схващане, лекарите не могат да лекуват всичко. Така че, защо да си причиняваме излишна болка от една ненужна операция. Аз вярвам, че животните и терапията с музика могат да направят повече, отколкото си представят лекарите.

 4. Движете се Ако искате да сте здрави, ползвайте стълбите и сами си носете багажа. Аз прескачам през две стъпала, за да поддържам мускулите си във форма. Всеки ден се опитвам да извървявам от 2000 до 2500 крачки с бавно темпо, тъй като си помагам с бастун.

 5. Болката е мистериозно нещо. Най-добрият начин да забравиш за нея е да се забавляваш.

 6. Не се тревожете прекалено за материалните неща. Не забравяйте, че когато дойде смъртта, няма да вземете нищо със себе си.

 7. Науката сама за себе си не лекува хората. Тя третира всички ни по еднакъв начин, но болестите са индивидуални. Всеки човек е уникален и болестите са свързани със сърцето му. За да познаваме болестите и да ги лекуваме се нуждаем от много по-широко разбиране за нещата, не само от медицината.

 8. Намерете своя пример за подражание се опитайте да постигнете повече от него. Моят герой беше моят баща. И сега, когато съм в сложна ситуация, аз се питам как би постъпил той.

 9. Животът е пълен с инциденти и възможности. Спомням си, през март 1970 г., когато бях 59-годишен, в една прекрасна слънчева сутрин пътувах от Токио до Фукуока. Самолетът беше отвлечен от фракция на японската комунистическа лига. Тогава трябваше да прекарам следващите 4 дни завързан за седалката при 40-градусова горещина. И като лекар, аз погледнах на ситуацията като експеримент. Беше удивително да установя как организмът се забавя в кризисна ситуация.

 10. Прекрасно е да имаш дълъг живот. Първите 60 години работим за семейството и за постигане на своите цели. А след това трябва да насочим усилията си в полза на обществото. От 65 години аз работя като доброволец. И до ден днешен мога да работя по 18 часа всеки ден от седмицата. И се наслаждавам на всяка минута.


Източник: Gnezdoto.net