Прости съвети за по-здравословен живот


Всеки иска да е във форма, здрав и да се радва на активно дълголетие, нали?! Но какво правите за това?

В идеалният случай, човекът, който се грижи за здравето си, не пуши, килограмите му са в норма, спортува редовно и се храни здравословно. Звучи лесно, но всеки, който се е опитал да промени навиците си, знае колко е трудно. Някои решават да направят драстични промени, но когато се сблъскат с първата трудност, мотивацията им се изпарява и се отказват.

Тайната на здравословния живот се крие в малките неща: чаша вода сутрин, повече физическа активност, оптимистично гледане на живота – това са само няколко прости начина да подобрите начина си на живот. Малките промени водят до големи резултати!

  1. Пийте чаша вода сутрин Първото нещо, което трябва да направите след като се събудите сутрин, е да изпиете чаша вода със стайна температура. Водата помага да се пречистим, ускорява метаболизма, освобождава и спомага за освобождаване на токсините. Някои хора даже твърдят, че помага за сваляне на килограми.

  2. Наспивайте се Липсата на сън и недоспиването ви кара да се чувствате уморени и раздразнителни, пречи ви на концентрацията. Липсата на сън може да навреди на физическото ви здраве (най-вече на сърцето). Някои изследвания показват, че 8 часа сън за 24 часов период е необходимото време за възрастните. Но хората са различни. За някои 6 часа са достатъчни, за други – 10 часа. Ако ви се приспива следобед между 16:00 и 18:00 ч., значи не си почивате достатъчно.

  3. Направете няколко упражнения за разтягане сутрин Вместо да дремете до последния възможен момент за ставане сутрин, можете да се измъкнете малко по-рано от леглото и да направите няколко малки упражнения за раздвижване. Разтегнете гърба, краката, врата. Това ще събуди тялото ви. Протягането сутрин увеличава притока на кръв в мускулите и им осигурява повече кислород, което ги подготвя за новия ден.


zdravoslovno-hranene-zhena

  1. Заменете нездравословната храна Чипс, солени ядки, сладки, бисквити и други вкусни лакомства със сигурност не се отразяват здравословно на тялото ви. Те съдържат много мазнини, сол, захар. Вместо тях изберете сурови ядки, свежи плодове, които са богати на витамини и минерали.

  2. Закусвайте! Закуската е най-важното хранене през деня, особено за хората, които искат да отслабнат. Ако я пропуснете, огладнявате зверски преди обяд и ще започнете да се тъпчете с нездравословни храни, богати на мазнини, сол и захар и бедни на витамини. Проучване на Американската кардиологична асоциация установи, че закусващите хора са по-защитени от болести и диабет, отколкото от хората, които не закусват. Достатъчно е просто да станете 15 минути по-рано  сутрин, да си приготвите например омлет с зеленчуци, плодова салата с мляко, овесени ядки.

  3. Разхождайте се Всички знаем плюсовете на физическата активност, но повечето от нас нямат необходимото време през деня за упражнения. В такъв случай използвайте стълбите в офиса вместо асансьора, разходете се с приятели, разходете кучето си малко по-дълго от обикновено – използвайте всяка възможност да се движите повече. Учени твърдят, че са седмично трябва да вървим по 19 км. или между 125 и 200 минути, за подобрим здравето на сърцето си.

  4. Социализирайте се Твърди се, че самотните хора са по-склонни да се разболяват и умират по-млади. Хората, които нямат приятели са по-стресирани, депресирани и често се залежават. Експерти казват, че от това каква е социалната обвързаност на човек е един от начини за прогнозиране на неговото здраве и независимост в по-късни години.

  5. Изучете списъка със съставките на любимите ви продукти Списъкът на съставките  на продуктите е много важен, защото ви дава ясна представа дали храната, която консумирате е здравословна или вредна. Има стотици, може би хиляди вредни за здравето съставки в продуктите, продаващи се по магазините и за това е много важно да ги запомните, да ги поставите в черен списък. За щастие има много информация в интернет. За това разгледайте внимателно етикетите на любимите ви храни, козметика и други продукти следващия път когато отидете да пазарувате. Вредните съставки често водят до болести, алергични реакции и дори може да образуват рак.

  6. Заловете се с нови дейности Въвлечете в тях цялото семейството и приятелите. Можем да е туризъм, групови спортове, плуване, ски или каране на колело и т.н. Намерете си хоби. Това ще ви достави удоволствие и със сигурност ще намали стреса от ежедневието. Новите действия ще ви запознаят с други хора, сред които може да откриете нови приятели. Наслаждавайте се на новото си хоби и помнете – щастливите хора живеят по-дълго.

  7. Обичайте живота! Отпуснете се! Не се нервирайте и вбесявайте за тривиални неща. Не бъдете твърде сериозни. Усмихвайте се и обичайте другите и винаги гледайте от светлата страна на живота!


По материали на BoredPanda