Защо да тичаме всеки ден

Защо да тичаме всеки ден

„Тайната не е в краката ти, а в силата на ума“ Килиан Жорнет
- проверено вярно


Както са казвали древните гърци – „Ако искаш да си силен – бягай, ако искаш да си красив – бягай. Ако искаш да си умен – бягай.“ И се оказва, че са били прави

Аз се научих да тичам късно. В гимназията ми беше трудно да пробягам и 400 м. Когато бяхме студенти в Студентски град правехме опити да тичаме в двора на ВИАС и след това ни затрупаха задачи, срокове, децата и някъде след 35+ започна един процес на движение и тичане. Благодарение на желание, инат, близкия парк, хората, които тичат в Барселона, в Борисовата градина, на острова в Будапеща и  5kmrun, на апликации за интервално бягане се научих да бягам 5км, 10 км, първи полумаратони, дори бягане по горските пътеки. И ми харесва и ми стана навик. Благодарение на него имам по-стегнато тяло, което се усеща и видимо и -години във визията. И за мен се превърна в терапия за справяне с проблеми и с депресията (тук най-трудна е първата крачка, направиш ли я след това е ритъм)

Така дойде решението за бягане на 21 км half marathon. Просто минаваш над числото 5. И вече 5К ти се струва нещо необходимо за добро начало на деня. И след като бе взето решението, има и план, как да се постигне. Та нали никога преди не съм бягала толкова дълго. Има и контролно време, което трябва да се покрие. 21 км трябва да се пробягат за време по-малко от 180 минути. Добрите го правят под 2 часа. Много добрите са под час. Това означава тренировки и подобряване.


Разбира се тичането само по себе си не може да реши проблемите и трябва да се консултирате с вашия лекар преди да започнете да се готвите за маратон, но ако бягането стане част от всекидневието ви, със сигурност ще забележите положителни промени. Разбира се, че възрастта оказва влияние и върху скоростта и върху издръжливостта. Още древните са казали, че участието е важно. Когато тръгнете да тичате първо побеждавате себе си, сравнявайте промените със себе си и оценявайте развитието си. Ако тичате 5 км за 40 мин, не се сравнявайте с този, който ги тича за по-малко от 20 мин.

13 убедителни причини да тичате всеки ден


Бягането е лесен – и като цяло безплатен – начин да поддържате форма. Не изисква кой знае каква екипировка (макар че си струва да инвестирате в подходящи спортни обувки, раница за бутилките с вода, къде ще сложите телефона си) и удобни дрехи (тениска от дишаща материя, чорапи... вкл бельото е важно). Може да започнете с  маратонки, къси гащи и тениска и бутилка вода в ръка. Не забравяйте и смартфона си за да измерите разстояние, време, калории, сърдечен ритъм...

Може да тичате навсякъде. Независимо дали живеете в голям град, в малък град, в близост до парк или не – тичането е нещо, което може да правите на всяко едно място.Само по себе си това е достатъчно добра причина да започнете. Ето и още:

  • Тичането укрепва сърцето, увеличава броя на капилярите, както и на червените кръвни клетки. Сърцето като мускул става по-силно.

  • Увеличава се капацитетът на мускулите да използват достигналия до тях кислород. Добре тренираното сърце изпомпва повече кръв за един цикъл в сравнение с нетренираното. А с увеличаване на кръвния поток се увеличава и количеството кислород. Всички органи и тъкани получават повече кръв, обогатена с кислород и хранителни вещества

  • Облекчава стреса. Нервното напрежение и умората през деня водят до натрупване на отпадни продукти в организма. Обилното изпотяване помага да се освободите от тях, а тичането е перфектно за целта.

  • Когато тренираме, в организма се отделят ендорфини. Те са известни като „хормони на щастието“ и то неслучайно: когато концентрацията им в кръвта се увеличи, усещате лека еуфория и потиснатото настроение изчезва.

  • Умствената активност се повишава. Докато тичате, мозъкът ви често ражда творчески решения на проблемите сякаш от само себе си. За това допринася увеличеният приток на кислород, който помага на централната нервна система да фунционира по-активно.

  • Редовното тичане подобрява имунитета като повишава равнището на червени кръвни телца и хемоглобина в кръвта. Същевременно понижава холестерола, намалява глада и подобрява чревната перисталтика. Съчетано с подобряване на метаболизма, всичко това води до нормализация на теглото.

  • Няма значение по кое време на деня тичате. Сутрин преди, или вечер след работа тичането освежава, ободрява и подобрява настроението.

  • Изследвания показват, че тичането помага и за частнично възстановяване на чернодробните клетки.

  • Редовното тичане има благоприятен ефект и върху опорно-двигателния апарат. То е особено полезно за по-възрастните, защото предотвратява дегенеративните ставни заболявания и остеоартрита.


източник: https://brightside.me/inspiration-health/nine-convincing-reasons-why-you-should-start-running-every-day-138105/

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.