Златни правила за здраве от Япония

Златни правила за здраве от Япония

„Правилната стойка е гаранция за здраве“



6 златни правила и упражнения за здравословен живот


Японският инженер и учител по айкидо Кацудзо Ниши е роден през 1884 г. Той е било изключително слабо в здравословно отношение момче. Лекарите не са вярвали, че ще живее повече от 20 години. За да подобрят здравето му, родителите го изпратили в будистки манастир. Там той прекарал 3 години, изучавайки различни техники за медатация и боравене с меч.

Системата на здравето на Кацудзо Ниши не е просто комплекс от правила и упражнения, а цяла философия. Стремейки се да възстанови своето здраве и укрепи организма си, Ниши дълги години е събирал практики и сведения за това, какво може да помогне за излекуването по естествен път. Така се е родила неговата система, златни правила, които връщат днес радостта от живота на милиони хора.
Елементи от древногръцки и древноегипетски медицински практики, методи от тибетската, китайската, филипинската медицини и йога са били обединени от японския учен в цялостна, завършена система, същността на която е – живот съгласно законите на природата. Тази система е наистина чудодейна и тя може да бъде овладяна от всеки.


Katsuzō Nishi sensei (1884 - 1959) японски инжинер, преподавател по айкидо и автор на системата


Днес ще ви запознаем с неговите 6 златни правила и упражнения за здравословен живот.Първото издание на книгата е през 1936 г. Книгите на Кацудзо Ниши са издадени на бг от Паритет - Златни правила на здравето. Методика, упражнения, медитации


видеото е на руски, показано е какво и как се прави или потърсете видео на англ по The Nishi System of Health Engineering


Да се спи на твърда постеля.
Всички знаем, че изкривяването на гръбначния стълб може да доведе до най-различни проблеми с вътрешните органи. Ето защо е особено важно да контролирате позата си ежедневно, дори когато спите. Кацудзо твърди, когато сме изправени както трябва, сме с около 2 см по-високи от обикновено. А това се отразява благотворно както на храносмилателната ни система, така и на кръвообръщението ни.

За възглавница да служи твърда кръгла възглавничка, която се поставя под шията в областта на третия и четвъртия шиен прешлен.
Първоначално може и да не ви е особено удобно с нея. Можете да я увиете в няколко кърпи, които постепенно да махате с течение на времето.

Упражнение “златната рибка”
За да започнете, легнете по гръб на пода или на твърдо и равно място. Повдигнете ръце максимално нагоре и изтеглете максимално гръбначния стълб.
Краката трябва да са също изпънати, а глезените оставете под ъгъл 90 градуса, така че пръстите ви да гледат към тавана.
Първоначално може да направите няколко разтягащи движения в различни посоки с цел да отпуснете максимално мускулите. За целта изтеглете двете ръце надясно и приплъзнете едновременно с това и дясното ходило в същата посока, задържайки за 5-7 секунди. Направете същото, но изтегляйки ръцете наляво и придвижвайки лявото ходило в същата посока. Повторете това 5-7 пъти за всяка страна.
Когато приключите с подготвителната част, сложете ръце зад тила и се подгответе за самото упражнение. За целта притиснете цялото тяло  към пода, а пръстите на краката насочете в посока към главата. От това положение започнете да правите леки поклащания (вибрации) с цялото тяло наляво и надясно, наподобяващи плуването на риба.

Увеличавайте постепенно амплитудата на вибрациите, като се стремите гръбначният ви стълб да не променя позицията си. Правете това 1-2 минути.

Това упражнение е в състояние да подобри състоянието на гръбначния стълб в много кратки срокове и е особено полезно за хора, работещи статична работа, страдащи от обездвижване и проблеми с гърба. То спомага за подобряване на стойката, деблокиране на прешлените на гръбначния стълб и възстановяване на баланса и тонуса на мускулите. В резултат на това се намаляват болката и дискомфорта в гърба, а в дългосрочен план се подобрява самочувствието и цялостното здраве. Ефективността на упражнението се увеличава значително, ако то се изпълнява редовно, най-добре в комбинация с останалите правила на Системата Ниши.



Упражнение за капилярите. Легнете по гръб, главата е върху твърда възглавница. Изтеглете ръцете и краката нагоре, перпендикулярно на пода, след което започнете да ги тресете, да вибрирате с тях.

Упражнение “съединяване на дланите и ходилата”. Първа част. Легнете по гръб, ръцете са върху гърдите. Разтворете дланите, съединете възглавничките на пръстите /те сочат нагоре/, натиснете ги и ги отпуснете; повторете няколко пъти. След това започнете да движите ръцете със съединени пръсти напред и назад, все едно разрязвате тялото. Втора част. Продължавайки да лежите по гръб, повдигнете краката нагоре над тялото. Съединете ходилата и ги движете напред и назад 10 пъти на разстояние, което е един път и половина по-голямо от дължината на ходилото. След това, съединявайки дланите и ходилата, останете в покой от 5 до 10 минути.

Упражнение за стомаха и гръбначния стълб
Функцията на това упражнение е да възстанови киселинно-алкалния баланс в организма. Също така, прилагането му има благоприятен ефект върху умствената енергия.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.