Може би сте опитвали неведнъж или пък смятате, че това е губене на време, но е факт, че всеки, който се е докоснал до медитацията, говори за чудния ефект, който оказва тази практика върху душата и тялото. Медитацията става все по-популярна: тя вече се свързва повече с науката, отколкото с религията.

Лично отклонение: Тренирала съм айкидо и тай чи повече от 10 години. Всяко утро за мен започва с 20 минути йога от 2011 г. И още ми е трудно да се науча да дишам правилно, а съм била на не едно занимание по ки дишане. Още съм в началото на пътя. Началото бе може би когато запичнах да тичам на дълги разстояния в момента в който разбрах, че за да продължа трябва да дишам.

медитацията е движение


Дълго време схващането за медитацията беше, че тя е продукт на източните религии. Но тези практики не са уникални само за индуизма и будизма. На Запад например вярващите четат молитви, което също може да се смята за един вид медитация.

През втората половина на 20-и век лекарите започнаха да изучават тази практика като начин да помогнат на пациентите, страдащи от депресия и пристъпи на паника. Почистването на съзнанието от натрупаните мислите помага за намаляване на стреса. Оказва се, че медитацията е способна да промени мозъчната кора на физическо ниво и да допринесе за създаването на нови невронни връзки.

Да се научим да медитираме


Каква е същността?
Медитацията е концентрацията на вниманието. Можете да се фокусирате върху звуци или дишане. Въпреки това, да се съредоточите дори за момент, без да се разсейвате от мисли, е изключително трудно. Ето няколко съвета, които ще опростят тази задача.

Позиция на тялото
Седнете удобно с изправен гръб. Очите могат да са затворени или отворени. Поставете длани върху бедрата. Почувствайте тялото си, усетете дрехите си.

Дъх
Следете как гръдният кош и корема се повдигат и спадат по време на дишането. Обърнете внимание на въздушния поток на върха на носа си. Дишайте естествено, без да си задавате ритъм. Насладете се на потока въздух в белите дробове, като се концентрирате върху паузата, която се получава след всяко издишване.

Мисли
Мислите ще нахлуят в главата ви като рояк пчели. Не се упреквайте, умът ни постоянно генерира мисли. Засега основната ви задача е да обръщате внимание на дишането всеки път, когато се разсеяте. Представете си, че умът ви е ясно небе, а мислите са облаци, които вятърът разнася.
Ако монологът в главата ви не спира бройте бавно вдищванията си, за да заглушите останалите мисли. Може да преброите до десет и пак да опитате да продължите медитацията.

Медитация е и ръкотворене


От първия път вероятно няма да успеете, но не се отчайвайте. Основното тук е постоянството. Ако медитирате редовно, в близко бъдеще ще почувствате положителни промени в живота си, ще станете по-спокойни и продуктивни.

Медитацията забавя стареенето на мозъка


Учени от Университета Уисконсин-Медисън и Харварското медицинско училище са открили доказателства, че всекидневната медитация забавя стареенето на мозъка, пише „Медикъл Експрес“.
В изследването им участвал 41-годишен будистки монах от Тибет, който медитирал всеки ден в продължение на почти целия си живот.
Изследователите сканирали с ядрено-магнитен резонанс мозъка му 4 път за последните 14 години и сравнили получените данни с тези при 105 доброволци от контролна група.
В проучването помагал и изкуствен интелект, който трябвало да определи възрастта на човек според състоянието на мозъка му. Компютърът изчислил, че възрастта на монаха е 33 години. При контролната група възрастта на мозъка съответствала на физическата.

По идея на ABC Fact