Световен ден на мозъка

Световен ден на мозъка
 

 

Световен ден на мозъка

Се отбелязва на 18 март

В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможноста на нашия мозък

 



Ето някои по-интересни факти:

- Мозъкът е като мускул и колкото повече се тренира, толкова повече се развива. Мозъкът на човек на средна възраст тежи 1424 грама. С напредване на възрастта той намалява до 1395 грама. Най тежкият женски мозък е 1565 грама, а най-тежкият мъжки - 2049 грама.

Мозъкът еволюира - през 1860 год. средният мъжки мозък е тежал 1372 гр. Най-малкият женски мозък принадлежи на жена - 1096 грама. Това все пак е доста повече от теглото на мозъка на динозаврите - само 70 грама. Най-бурно мозъкът се развива от 2- до 11-годишна възраст.

Колкото повече учим, толкова по добре. Образователната активност кара мозъка да произвежда допълнителни клетки, които компенсират умиращите.

Занимаването с непознати науки е добър начин за развиване на мозъка. Предаването на сигналите от нервната система към мозъка достига със скорост 288 км/ч, а при възрастните се снижава с 15%.Най-големия донор на мозък в света е Монашеския орден в Манкато, Минесота (САЩ).

Най-високият коефициент на интелигентност има Мерелин Мич, която на десет години е притежавала IQ, което се е равнявало на това на 23-годишна жена.

Най-високо средно национално IQ в света имат японците-111.

Крейтън Карвело има най-добрата свръхфотографическа памет - той може с един поглед да запомни картите в 6 колони по 52 (312бр).

В нашия живот ние използваме не повече от 5-7% от възможноста на нашия мозък.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.