Ден на Земята, 22 април


Международният Ден на Земята през 2013 г. е посветен на

„Лицата на изменението на климата",

като призовава всеки човек да фокусира вниманието си и да предприеме действия за постигане на по-устойчив начин на живот. Днес в цялата страна има различни еко инициативи, форуми за здравословно хранене.

Ден на земята се отбелязва на 22 април, датата е официално определена за международен празник през 1990 г.

Ден на Земята се отбелязва за първи път като официален празник на 22 април 1970 г. от жителите на САЩ и Канада. Милиони северноамериканци участват в демонстрация и настояват политици, държавници и бизнесмени да включат в своите приоритети опазването на околната среда.

През 1990 г. празникът е обявен за международен, а България се включва в отбелязването му през 1993 г. – повече от 60 години след първото му честване у нас на 14 декември 1930 г.

Освен Деня на Земята от 2007 г. насам ежегодно се отбелязва още една подобна инициатива - Часът на Земята. Тя стартира от Сидни, Австралия, след което става традиция и се състои всяка последна събота от месец март. През 2013 г. Часът на Земята се състоя на 23 март и бе отбелязан от рекорден брой български градове и общини – 103 (по данни на WWF). По време на Часа на Земята хора от целия свят символично изключват осветлението в домовете си, а знакови сгради притъмняват, като по този начин се отправя призив за по-устойчиво бъдеще


22 април Ден на Земята, а това е логото на Google днес