Световен ден на водата 2019

Световен ден на водата 2019
Инициативата се поражда през 1992 г. на Конференцията на Обединените нации „Екология и развитие”, проведена в Рио де Жанейро. Генералната асамблея на Обединените нации определя 22 март да се чества като Световен ден на водата. Денят се отбелязва официално от 1993 г., като ежегодно се организират прояви в цял свят, посветени на водата. Целта на инициативата е световната общност да се застъпи за устойчивото управление на водните ресурси и да привлече общественото внимание върху важността от наличието на прясна вода.

През 2019 г. мото на празника е: "Правото на равен достъп до вода".

Има части на света, където водата е лукс. Достъпът до нея е свързан с дълго ходене и това оказва пряко въздействие върху живота на тези хора.

Почти 800 милиона души нямат достъп до пречистена вода ежедневно. Само до обяд в САЩ се изразходва толкова вода, колкото тези 800 милиона използват за месец.

Над 3 милиона души умират всяка година заради липсата на чиста вода.

Близо 97 процента от водата по света е солена, т.е. негодна за пиене. Други два процента са уловени в ледници или ледени шапки. Така за задоволяване на човешките потребности остава само един процент вода.

В една чаена лъжичка вода има повече молекули, отколкото са чаените лъжички вода в Атлантическия океан.

Всичката вода на Земята е пристигнала в комети и астероиди. Това се е случило преди между 4,5 милиарда и 3,8 милиарда години.

Земята представлява затворена система, подобна на терариум, и рядко губи или печели допълнителна материя. Това означава, че същата вода, съществувала на планетата преди милиони години, е налична и днес.

Водата съставлява между 60 и 70 процента от човешкото тяло, като количеството варира в зависимост от възрастта и е най-голямо през първите няколко месеца от ембрионалното развитие. Тялото на човек с тегло 70 килограма съдържа 42 литра вода. Две трети от тази вода се намира в клетките.

Човек може да оцелее до един месец без храна, но без вода - само около седмица.

Здравните експерти обикновено препоръчват човек да пие около 2 литра вода дневно. Недостатъчната консумация на вода е рисков фактор за развитието на различни типове рак. Хидратацията е изключително важна за кръвообращението, за да могат по-голям брой клетки на имунната система да достигат до увредени тъкани.

Механизмът, регулиращ жаждата, при някои хора е толкова слаб, че тя често се бърка с глад. Затова когато почувствате глад изпийте чаша вода. Това е работещ съвет когато искате да отслабнете.

Недостигът на вода е водещата причина за чувството на умора през деня.

По случай Световния ден на водата НСИ Ви представя инфографиката „Статистика на водата в България“.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.