Седмица на водата

Седмица на водата
Българската асоциация по водите, съвместно със сдружението "Аз обичам водата", традиционно отбелязва Световния ден на водата - 22 март.

22 март – световен ден на водата


Световният ден на водата се чества всяка година на 22 март, за да привлече публичното внимание към значението, съхраняването и устойчивото управление на питейната вода.

През 2017 г. Световният ден на водата е на тема „Защо хабим водата?“ (Why waste water?), свързана с отпадъчните води и отправя послания за намаляването на количествата им и възможностите за тяхното оползотворяване.

Денят се отбелязва официално от 1993 по предложение на Конференцията за околната среда и развитието (UNCED).

В Деня на водата и в България са организирани различни прояви, посветени на водата. Националният музей „Земята и хората” традиционно е съорганизатор и домакин на изяви свързани със събитието.

От 10:00 до 18:00 часа в зала „Гигантски кристали“, посетителите ще могат да се запознаят с постерните изложби „22 март – Световен ден на водата“ и „Водата под земята“, прожекции на тематични филми - „Синята планета“, „Пътешествие до дъното на Земята“, „Загадките на Ел Ниньо“, „Тайният живот на леда“, „Нил“, „Водопадът Виктория“, „Течение: В името на водата“ и „Планета океан“. Акцент в програмата ще бъдат ателиетата „Невидимата вода“, където децата заедно със специалисти от музея ще опитат да открият водата скрита в минералите, чрез серия от експерименти – от 10:30 и от 14:30 часа.
От 11:00 и от 15:00 часа ще се проведе ателие-конкурс за тематична рисунка изпълнена с пигменти на водна основа. Специално за 22 март е подготвена изложба „Сътворени от водата“, представяща образци от фондовете на музея, образувани от „чиста, бистра“ вода. Тези образци не са показвани пред широка публика до този момент.

***


Министерството на околната среда и водите и Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда са партньори на събитието.

През 2017 г. емблематичната за асоциацията седмица ще се състои във фоайето на новата сграда на Университета по архитектура, строителство и геодезия в София, с което се отбелязват и 75 години от създаването на учебното заведение. Инициативите, част от събитието, се излъчват онлайн.

Прояви в рамките на Седмицата на водата, с домакин УАСГ, са:

  • национална фотоизложба "Фонтаните в България" - от 16 до 22 март;

  • образователни ателиета и лаборатории - 20, 21 и 22 март;

  • кръгла маса "Образование и реализация в България на специалисти във водния сектор" - 21 март, от 10.00 ч.;

  • награждаване на победителите в едноименния фотоконкурс - 22 март, от 16.00 часа.fontani

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.