Часът на Земята вдъхновява близо 200 държави за глобални действия за опазване на природата


Какво:  Часът на Земята - най-знаковата природозащитна инициатива на WWF.
Къде: Глобално по цялата Земя
Кога: 30 март 2019

През 2019 г.  мотото е "Свържи се с природата", а събитието ще се случи в 188 държави на планетата.

Десетки български общини отново ще подкрепят инициативата, като изгасят символично осветлението за час.

Още от сутринта в градинката на Народния театър "Иван Вазов" в София врати ще отвори фермерският пазар "От нашата ферма – с любов за вас!", който е пример за това как опазената природа подпомага развитието на бизнеса. Заедно с богатото разнообразие от фермерски и занаятчийски храни на малки производители, WWF организира и тематични работилници. В тях посетителите ще имат възможността да се научат да изработват декоративни фигурки от восък, да приготвят домашно сладко и сурови крекери, както и да участват в разпознаване на сирена. Така всеки сам ще може да се докосне до даровете на природата и да проследи процеса на превръщането им в питателна храна. Пазарът ще се проведе между 10.00 и 18.00 ч.

В съседство, на паркинга на площад "Батенберг", ще бъдат разкрити и мобилни пунктове за събиране на текстил, стара техника и опасни отпадъци.

Петдесет пешеходни светофара в града ще сигнализират във формата на сърце – отправяйки ясно послание за любов към природата, а НДК ще свети в зелено.

Както всяка година, кулминацията на събитията ще се състои пред Народния театър "Иван Вазов" от 20:30 до 21.30 ч. В момента, в който емблематични за столицата сгради ще потънат в мрак, ще започне акустичен концерт със специалното участие на Sofia Gospel Choir, Бояна Желязкова, Wet Pebbles Band, както и на традиционното огнено шоу.

За трета поредна година WWF и Българската асоциация за ски в свободен и екстремен стил организират нощно изкачване на Черни връх. Сборният пункт е пред хижа Алеко в 19.30 ч., откъдето групата ще поеме по маркиран маршрут, специално подбран в зависимост от метеорологичната обстановка. Участниците трябва да се снабдят с челници, както и да носят дрехи, съобразни с климатичните условия.


Свържи се с природата


Данните от доклада на WWF „Жива планета“ сочат, че днес ние унищожаваме природата с безпрецедентни темпове. В тази връзка Часът на Земята иска да вдъхнови глобални действия за нейното опазване и да покаже какво влияние могат да имат малките постъпки върху голямата планета.

От Айфеловата кула до Операта в Сидни и от Емпайър Стейт Билдинг до Бурж Халифа в Дубай хиляди емблематични сгради ще изгасят светлините в знак на солидарност и за да насърчат правителствата, бизнеса и отделните хора да дадат своя принос към изграждането на устойчиво бъдеще за всички.

„От една страна ние имаме моралната отговорност да живеем в хармония с природата. От друга – тя е от жизненоважно значение за всеки един от нас. Зависим от нея за храната, която ядем, за въздуха, който дишаме и за водата, която пием. Въпреки това с всеки изминал ден ние я тласкаме към граница, връщане назад от която няма“, каза Марко Ламбертини, генерален директор на WWF International. „Часът на Земята е подходяща възможност да положим основите на международен ангажимент, който да доведе до ново споразумение за природата и хората.“

Тази година се очаква милиони хора от безпрецедентните 188 държави да се съберат, за да надградят започнатото и да насочат общественото внимание към негативния ефект от климатичните промени и загубата на биоразнообразие.

Какво е 60+
Часът на Земята е много повече от 60 минути на тъмно. През последните години в резултат от инициативата бяха постиганати поредица от символични победи в името на природата. Движението помогна за създаването на 3.5 млн. ха защитена морска зона в Аржентина. Преди приемането на закона едва 1% от крайбрежния район на южноамериканската страна беше защитен.
Часът на Земята вдъхнови засаждането на 500 000 дървета върху ерозирала заради обезлесяване земя в Уганда. Хиляда от тях дари лично министърът на околната среда.
След подписка, подкрепена от 250 000 граждани, руската Дума одобри поправка в Закона за защита на околната среда и моретата. Новият закон изисква компаниите да поемат по-голяма отговорност за предотвратяване на нефтени разливи.

Миналата година Френска Полинезия извоюва протекция за 5 млн. кв. км. от своите морета в защита на океанските екосистеми.

Тайланд и Тайван въведоха образователни програми за опазване на околната среда в училище, а в САЩ момичета от скаутското движение инсталираха стотици хиляди енергоспестяващи крушки.

Инициативата на WWF стои още и зад засаждането на 17 млн. дървета в Казахстан; предоставянето на печки, ползващи енергия от възобновяеми източници, на семейства в Непал и Мадагаскар; осветяването на домове със слънчева енергия в Индия и Филипините.