В последната събота на март се провежда годишната международна акция

Часът на Земята, Earth Hour

организирана  от WWF - Световен фонд за дива природа

На този ден в определено време хората от различни страни по света изключват осветлението, вкл. електроуреди

Часът на Земята през 2013 г е на 23 март и започва в 20.20 часа и продължава до 21.30 часа, местно време.

Часът на Земята е нещо повече от акция от изключване на електричеството за час, това е проява на позиция.

В глобален мащаб се очаква в тазгодишното издание да се включат над 250 страни, повече от 7 хиляди населени места по света, десетки хиляди организации и компании, както и стотици милиони хора,

На 23 март зададохме въпроса на нашите читатели въпроса

Ще се включите ли в акцията „Часът на Земята“ днес?

Да

Не

Много отговори ДА и коментари.

За пета поредна година България се включва в световната иницатива, която има за цел да ангажира общественото внимание с проблемите на изменението на климата и околната среда, да подтикне хората към реални действия за опазването на планетата.

През 2013 рекорден брой общини – 102 ще се включат в акциятаКрай на формуляра. Във всяка от тях фасадите на знакови сгради и паметници ще притъмнеят за час тази вечер от 20.30 ч. до 21.30 ч.

У нас тази година кампанията ще бъде придружена от редица събития на много места в страната като факелни шествия, пускане на светещи фенери в небето, концерти на свещи и др.

В София, в 19.30 часа, пред Народния театър "Иван Вазов" ще започне концерт, последван от светлинен спектакъл, с участието на артисти и музиканти, който ще започне с изгасването на осветлението в 20.30 ч.

Кампанията е основана на глобалната платформа "Аз правя ти действаш" в YouTube като се дава възможност на хората да изразят своята загриженост за бъдещето на планетата, да провокират към реални действия, задавайки въпроса

"Какво би направил ти, за да спасиш планетата?"

Посланици на тазгодишната инициатива в България са актьорът Юлиан Вергов, музикантите Калин Вельов и Михаил Стефанов и финансистът Мартин Заимов.

 

Може да проследите събитието и на неговата Facebook страница Earth Hour 2013