Часът на Земята 2017

Часът на Земята 2017
Най-популярният празник на природата в света - Часът на Земята, ще бъде отбелязан на 25 март 2017 г. под надслов

"Загаси светлините, отвори очи за планетата!"


earth hour 2017 1

В последната събота на месеца, по традиция, светлините на знакови и емблематични сгради по света и у нас ще угаснат за час -  20:30 ч до 21:30 ч. Към кампанията се присъединяват и милиони хора, които угасват светлините в жилищата си.

Началото на инициативата е поставено в Сидни, Австралия през 2007 г., а десетилетие по-късно в Часа на Земята се включват милиони хора по целия свят.

Докато последните три години продължават да чупят глобалните температурни рекорди и нуждата от по-голяма ангажираност на обществото се увеличава, най-голямото гражданско движение в света мобилизира хора, общности и организации да изпълнят своята важна роля в справянето с климатичните промени.

През 2017 г. изменението на климата е вече факт. Въпросът е как може да се справим с него, припомнят организаторите на инициативата. Докато Западна Европа повече от десетилетие полага услия да се откъсне от изкопаемите фосилни горива и енергийната зависимост, то страните от източната част на континента, включително и България, изостават значително. Това предвещава за нашата страна дълги години зависимост от вноса на изкопаеми горива, което неизбежно води до повишаващи се цени и неспособност за достигане на eвропейските цели в областите климат и енергия.

Въпреки неблагоприятната ситуация, природозащитниците от WWF смятат, че значителното намаляване на въглеродните емисии от енергийната система в България е технически и икономически възможно.

В партньорство с организации от 10 държави, WWF България поставя началото на първата по рода си мрежа за устойчива енергия в Централна и Източна Европа (ЦИЕ). Мрежата ще предоставя практични и иновативни решения за значително намаляване на въглеродните емисии в страните от региона. На национално ниво партньорите ще насочат работата си към регионите с най-ниско социално-икономическо развитие, които често са дом на богато биоразнообразие. Целта им ще бъде да покажат, че решенията за справяне с климатичните промени, ще са големият шанс тези региони отново да се превърнат в атрактивни за хората и инвестициите.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.