Световен ден на околната среда

Световен ден на околната среда
На 5 юни светът отбелязва най-известния глобален ден с призив за положителна промяна за околната среда

Световен ден на околната среда


(World Environment Day)


През 2015 г. акцентът е върху отговорното управление на природните ресурси на планетата.  Призивът е "Седем милиарда мечти. Една планета. Нека се погрижим".

Световният ден на околната среда е основният механизъм на ООН за повишаване на осведомеността и за насърчаване на действия за опазване на околната среда в световен мащаб.
Световният ден на околната среда е обявен на 15 декември 1972 г. на 27-ата сесия на Общото събрание на ООН в Стокхолм, Швеция с резолюция № A/RES/2994 (XXVII). Тогава е приета декларация за околната среда, която е и първият международен договор за принципите на екологична защита на Земята.

Датата за честване е избрана, защото именно на 5 юни започва работата на Конференцията на ООН по проблемите на околната среда през 1972 г. В своята резолюция общото събрание призовава държавите и организациите, членуващи в ООН, ежегодно в този ден да провеждат мероприятия, демонстриращи стремежа им да опазват и подобряват околната среда.
Отново на 27-ата сесия на общото събрание е създадена нова организация в рамките на ООН – Програма на ООН за околната среда (ЮНЕП). Под нейната егида ежегодно се отбелязва и празникът. На този ден ООН връчва и тематична награда на заслужили в областта държавни, политически и обществени дейци, допринесли с дейността си за опазването на околната среда – "Глобал-500".
На 5 юни в страната се организират различни инициативи – открити уроци, лекции, изложби и конкурси за рисунки и фотографии.

Международният ден за опазване на околната среда разита да пробуди във всеки човек желание за опзване на околната среда.  Повод за активно съдействие за устойчиво развитие  и разбиране на факта, че основна движеща сила за изменение в опзването на околната среда сме ние хората, всеки един от нас и цялото общество.

На този ден се организират събития в парковете, паради, велопоходи, зелени концерти, конкурси за зелена идея, засаждане на дървета. Също така кампании за почистване и намаляване на боклуците.

 

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.