Времето през август: Време за море! И за планина!


Така ни се иска да е лято. Аз  самата съм уморена от това да вали всеки ден и да е студено Не сме свикнали на дъждовно, хладно и мокро лято. През 2015 лятото го прекарахме в Стокхолм, свирчовината цъфтя в края на юни, имаше бели нощи, но не бе студено и мокро, а сега новините са за гореща вълна там, дъжд и студ у нас.

Затова поглеждаме към прогнозата за времето за август, за да планираме.

Климатологът проф. Георги Рачев, казва, че лятото е тук, само че по-мокро, след 3 август по думите му ще има затопляне, а в средата на месеца ще е подходящо за море. Възможно е циганско лято в края на септември.

Има цикличност във времето. През 2007 и 2012 е имало жеги, а през 2005 и 2014 лятото е било по-хладно. Достатъчно е да си спомним, че зимата на 2017 имаше рекорни студове, а зимата на 2018 бе по-лека. Това е и причина да се замислим всички по въпроса за опазване на природата, защото равновесието е крехко и всяко отклонение в климата е свързано за хората с проблеми, по-малко храна и жертви. Новините са пълни - пожара до Атина, пожари в Щвеция, жертви я Япония...

Това е месечната прогноза на синоптиците от БАН. Тази година през август се очаква средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за равнините е между 21°С и 24°С, за високите полета – между 18° и 20°С, а за планините – между 13° и 17°С. Най-ниските температури през месеца ще бъдат между 9° и 14°, а най-високите – между 32° и 37° .

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която за равнините и високите полета е между 30 и 50 л/кв.м, за Черноморието – между 20 и 35 л/кв.м, а за планинските райони – от 50 до 80 л/кв.м.

В началото на август преваляванията и гръмотевичните бури ще намалеят в сравнение с тези от последната седмица на юли, и през повечето дни от първото десетдневие ще са на малко места, главно в западната половина от страната. Ще има повече слънчеви часове. С малки колебания, в повечето райони температурите  ще бъдат близки до обичайните за периода.

През второто десетдневие има тенденция за относително стабилизиране на времето и по-високи температури. Вероятност за превалявания има в началото, около 14-и и към края на десетдневието.

През третото десетдневие отново ще се увеличи неустойчивостта и вероятността за превалявания на повече места. Температурите постепенно ще се понижават.Любопитни факти:
Месец август е наречен на римския император Октавиан Август. През януари 27 г., с постановление на римския сенат, месец секстилий е преименуван в август на името на императора. Месецът има 31 дена, защото имперааторът искал неговият месец да има толкова дни, колкото и юли, месецът на Юлий Цезар
На латински месецът е бил известен като секстилий, тъй като е шестият месец според римския календар, който започва през март. Август означава буквално „божествен, възвеличан“.
Старото славянско име на месеца е било зарев, понеже според една теория елените се намират в любовния си период по това време и реват силно.

Климатична справка:
През август промените на времето са редки – то е предимно слънчево и горещо. Валежите намаляват и се обособява климатично засушаване, характерно за втората половина на лятото. Едновременно с това намалява вероятността за гръмотевични бури и градушки. Температурите са високи и на много места рекордите са около и над 40°С. Често към края на август настъпва чувствителна промяна на времето – нахлува доста хладен въздух, температурите се понижават чувствително и времето се преобразува от летен към есенен тип.

В началото на месеца Слънцето в София изгрява в 6,18 ч. и залязва в 20,46 ч. Продължителността на деня е 14 часа и 28 минути.
В края на месеца Слънцето изгрява в 6,50 ч. и залязва в 20,02 ч. Продължителността на деня е 13 часа и 12 минути.
Ако сравните часовете за изгряване на слънцето в началото и края на август и видите разликата ще ви се иска да кажете „Лято, спри!“ денят става видимо по-къс. Пожелаваме ви един слънчев месец с много красиви моменти и преживявания.