Времето през април 2020


Едва ли някой е очаквал, че сутринат на 1 парил ще има толкова много сняг. И че цял ден няма да спре. Сняг като по Коледа.
Хладен на моменти, но и топло усмихнат ще е април. Най-ниските температури през април у нас ще са между -2 и 3 градуса, а най-високите – между 23 и 28 градуса. Вероятност за минимални температури близки до 0 градуса, сочи месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология

Очаква се средната месечна температура да бъде около и над нормата, която за по-голямата част от страната е между 11 и 13 градуса, по Черноморието и във високите полета – между 9 и 11 градуса, а за планините – от -5 до 2 градуса.
Месечната сума на валежите средно за страната ще бъде около и над нормата, която за равнините е между 40 и 70 литра на квадратен метър, в планинските райони – между 60 и 100 литра на квадратен метър.През първото десетдневие
температурите ще се понижат. Очакват се и валежи, ще има и дъжд, и сняг. По-чести, на повече места и повече като количество, ще са в западната половина от страната като главно там дъждът ще преминава в сняг. След средата на десетдневието температурите ще се повишават, валежите ще намалеят.

Второто десетдневие
В края на първото и началото на второто десетдневие вероятността за валежи е малка, но ще се увеличи към 12-13 април и ще остане повишена до края на десетдневието. Температурите ще са близки до обичайните.

В началото на третото десетдневие
вероятността за валежите остава повишена, а температурите постепенно ще се повишават. Около средата на периода се очаква относително стабилизиране на атмосферата и температури около и по-високи от обичайните. Към края на месеца има вероятност времето да стане неустойчиво, със следобедни валежи и гръмотевици.Климатична справка:
Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0°С. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30 – 34°С. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Денят расте
Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7 часа и 9 минути, и залязва в 19 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 44 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 23 минути, и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 3 минути.

Фази на Луната април 2020
1 април 2020 13:22:17 - първа четвърт
8 април 2020 05:36:06 - пълнолуние
15 април 2020 01:57:14 - последна четвърт
23 април 2020 05:26:52 - новолуние
30 април 2020 23:39:21 - първа четвърт

Любопитни факти за април
Думата „април” идва от латинското Aprilis (aprio означава отварям — пролетта се „отваря“). Старото славянско име на този месец е било брезов, понеже през този месец се разлистват брезите. В ирландския календар този месец се казва Aibreán и е третият и последен пролетен месец. Прабългарите наричали този месец Твирем.

Април започва на същия ден от седмицата, на който започва и месец юли, както и на същия ден, на който започва януари през високосните години.