Времето през април

Времето през април

Времето през втората половина на април


До края на месец април ни очаква приятно топло време, като слънцето и дъждът ще се редуват през няколко дни, прогнозират синоптици.

На 17, 18 и 19 април ще бъде топло, максималните температури ще са около и над 20 градуса. В последния ден на уикенда ще започне захлаждане, което ще продължи до следващия четвъртък – 23 април. Температурите ще се понижат с няколко градуса и ще бъдат около 13-15 градуса. Ще има и превалявания от дъжд през този период.

От 23 до 28 април се очаква времето временно да се стабилизира, като дневните температури отново ще бъдат около и над 20 градуса, ще има и повече слънце. В последните дни на месец април ще бъде предимно облачно и дъждовно, но температурите ще се задържат около 20 градуса.

laleta narcisi

Април не дойде такъв какъвто го очаквахме. Бял, някъде от разцъфтелите овошки, а на места  от сняг, но студен. Толкова различен от очакванията ни, че на Цветница бе студен и сив ден, а хора родени в този период споделяха, че досега са мислели, че са родени през пролетта, а не през зимата.

bistrica snow 20150407

Датата е 7 април, а при нас е в разгара на зимния сезон, вали и си трупа… В полите на Витоша, до София


 

Затова правим допълнение към месечната прогноза за април, до тук е вярна.

Дългоочакваното пролетно затопляне ще дойде за Великденските празници, обещават синоптиците.

На 7 и 8 април времето ще се задържи облачно, хладно и дъждовно, с ниски сутрешни температури, но от четвъртък и петък постепенно дневните температури ще се повишат, като в събота и неделя ни чака прекрасно време. А на самия Великден ще бъде слънчево и топло, показва средносрочната прогноза за времето.

Следващата седмица в понеделник и вторник времето остава топло, но ще има превалявания от дъжд.

Сряда, четвъртък и петък, включително и събота, времето ще бъде отново стабилно, без валежи и сравнително топло.

Пролетта е преходен сезон, за който е характерно и по-студено, и по-топло време. Мина периодът обаче, в който времето беше по-студено и имаше валежи дори от сняг. Не се изключват изненади, но като цяло оттук нататък ни чака все по-топло и слънчево време, допълват метеоролозите.

Времето през април


Април е художник голям. Всичко става в цвят и в зелено. Тази година в началото на април са Цветница и Великден и подготовката за празниците е свързана и с това какво ще е времето.

Това е прогнозата за април на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Типично пролетният месец април няма да изневери съществено на характера си тази година. Това е първият месец след студения зимен сезон, в който температурите се повишават значително, а броят на слънчевите дни се увеличава.

Тази година се очаква средната месечна температура да бъде около нормата като за по-голямата част от страната метеоролозите прогнозират тя да е между 11 и 13 градуса. По Черноморието и във високите полета - между 9 и 11 градуса, а за планините - от минус 3 до 8 градуса.

Април ще започне със захлаждане като тогава се очаква да бъдат и най-ниските температури за месеца - около минус 2 и 3 градуса. Но ще има и истинско, почти лятно слънце с температури между 22 и 27 градуса, обещават синоптиците.

Месечната сума на валежите се очаква да е под нормата в по-голямата част от страната със средни количества между 40 и 60 литра на квадратен метър в равнините и между 60 и 100 литра на квадратен метър в планинските райони.

vishni b

 През първото десетдневие температурите ще бъдат по-ниски от обичайните, като още в началото на април от северозапад ще нахлуе студен въздух. На места ще има и слаби превалявания. Относително стабилизиране на времето, с повече слънце и с нормализиране на температурите, се очаква около 4-5 април. През втората половина от десетдневието отново ще застудее. Ще има и валежи, предимно от дъжд. По високите полета на Западна България в нощните и ранните сутрешни часове е възможно да има и сняг, но без да се натрупва снежна покривка.

През второто десетдневие температурите ще започнат слабо да се повишат. До около средата на периода градусите ще са близки до обичайните за април. Времето ще е променлив с вероятност за превалявания. През втората половина на десетдневието ще се установи по-стабилно и малко по-топло време.

През първата половина от третото десетдневие на месеца тенденцията е валежите да са малко, температурите да се повишат още, ще има и повече слънце. Към края на месеца има вероятност отново да бъде с валежи.

Денят расте

В началото на месеца слънцето ще изгрява в 7.00 часа и 10 мин. и ще залязва в 19 часа и 52 минути като продължителността на деня ще надвишава 12.00 часа.

В края на месеца слънцето ще изгрява в 6.00 часа и 23 мин. и ще залязва в 20 ч. и 25 минути. Продължителността на деня ще бъде 14.00 часа и 2 мин.

Фазите на Луната през месеца са: 4.04 – пълнолуние, 12.04 – последна четвърт, 18.04 – новолуние, 26.04 – първа четвърт.

Любопитни факти за април

Думата „април” идва от латинското Aprilis (aprio означава отварям — пролетта се „отваря“). Старото славянско име на този месец е било брезов, понеже през този месец се разлистват брезите. В ирландския календар този месец се казва Aibreán и е третият и последен пролетен месец. Прабългарите наричали този месец Твирем.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.