Времето през май 2016

Времето през май 2016
Какво ще бъде времето за Великден? За Гергьовден? Месец май започва с такива хубави пролетни празници, че ни се иска времето да бъде слънчево, топло, за да бъдем колкото се може повече на открито, сред природата, а не да вали дъжд, да бъде студено.
"От четвъртък до Великден на територията на региона непрекъснато ще има много активна динамика на атмосферните процеси, която ще води до чести превалявания"
За Гергьовден може да има слънце.
Каква е прогнозата за месец май на Националния институт по метеорология и хидрология при БАН? Времето през май ще е по-дъждовно от обичайното, а температурите ще бъдат между 5 и 29 градуса.

Най-ниските температури през май ще са между 5 и 10 градуса, а най-високите - между 24 и 29 градуса. Като цяло хладните дни ще са повече. Очакванията са средната месечна температура да бъде около и под нормата. В по-голямата част от страната градусите ще варират между 17° и 19°, по Черноморието и във високите полета - между 15° и 17°, в планините - от 2° до 5° по високите им части над 2000 метра, а до 12°-14° в по-ниските планински части.

Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която е между 50 и 70 литра на квадратен метър, по Черноморието и долината на река Струма - между 30 и 50 литра на квадратен метър, в планинските и припланински райони - от 70 до 140 литра на квадратен метър.

Първата десетдневка на май ще е сравнително хладно за периода, с чести валежи. Около 2-3 май най-вероятно в цялата страна ще вали много дъжд. След това дъждът ще бъде сменен от вятър. Около 5-6 май и към 9 май отново се очакват валежи.

В средата на месеца градусите ще скочат и вече ще са близки до обичайните за месеца. Между 11-16 май се очаква относително стабилизиране на атмосферата. Вероятността за валежи е малка, ще има повече слънце. Около 20 май времето ще стане неустойчиво. Отново ще е топло, но слънчеви часове ще са предимно сутрин, а около и след обяд ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На места ще има и краткотрайни превалявания, придружени от гръмотевици.

През третото десетдневие на май въздушната маса ще стане още по-неустойчива. Отново ще има чести превалявания, главно през втората половина от деня и първата половина от нощта, от типа на краткотрайните, съпроводени от гръмотевична дейност.

На места ще има и градушки. В отделни дни се очакват и по-интензивни валежи. Повече слънце ще има в сутрешните часове.

Астрономическа справка
В началото на месеца Слънцето изгрява в 6 ч. и 22 мин. и залязва в 20 ч. и 26 мин. Продължителността на деня е 14 ч. и 4 мин. В края на месеца Слънцето изгрява в 5 ч. и 52 мин. и залязва в 20 ч. и 57 мин. Продължителността на деня е 15 ч. и 5 мин.
Фазите на Луната през месеца са: 06 май – новолуние, 13 май първа четвърт, 22 май – пълнолуние, 29 май 2016 - последна четвърт

Климатична справка
Май е последният пролетен месец, през който слънчевото греене се увеличава и температурите се повишават чувствително. Климатично Слънцето огрява страната ни 230-260 часа, в планините – 160-200 часа. В края на месеца температурата на морската вода обикновено достига 17-18°. Зачестяват нахлуванията на влажен океански въздух от северозапад и валежите се увеличават значително, съпроводени често с гръмотевични бури и градушки. Средно веднъж на 10 години се регистрират интензивни застудявания, при които в районите с надморска височина над 500-600 метра вали сняг. Във високите полета падат последните пролетни слани.

Любопитни факти
Месец май е кръстен или на древноримската богиня Мая, или на древноримската богиня на плодородието Бона Деа, чийто празник е бил през май. Старото славянско име на този месец е тревен месец; време, през което пониква тревата. Прабългарите наричали този месец Вечем. Има и други източници, които назовават месец май с името Сретен, и твърдят, че така са го наричали прабългарите.

Източник: Национален институт по метеорология и хидрология при БАН, цитирана от БТА

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.