Времето през октомври

Времето през октомври
Добре дошъл Октомври,
време, когато всеки лист в гората става палитра

Октомври идва със златна есен – ще ни радва повече слънце, отколкото да ни плашат вятър и дъжд. Усещането за топла и изпълнена със светлина есен. И в очакване на циганското лято.

esen-zlatna-pix

Първият истински есенен месец, октомври, ще започне с лятно време. Очаква се средната месечна температура да бъде около и над нормата, която в равнините е между 11˚ и 15˚, по високите полета - между 8˚ и 11˚, в планинските райони - от 4˚ до 8˚.
Най-високите температури през октомври ще бъдат между 26° и 31°, а най-ниските - между минус 1° и 4°, гласи прогнозата на НИМХ.

Поглеждайки към календара аз имам една лична молба. Нека не вали само когато е маратона в София на 13 октомври и в Амстердам на 20, защото по-трудно се бяга в дъжд.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за по-голямата част от страната е между 40 и 60 л/кв. м, в югоизточните райони - между 60 и 90 л/кв. м, а в планините - от 80 до 100 л/кв. м.

Месецът ще започне със слънчево и топло време, преобладаващите максимални температури ще са над 25˚, а на 2 октомври на отделни места ще достигат до 30˚ - 31˚.

Около 3 – 4 октомври ще премине атмосферно смущение. На места ще има валежи от дъжд, последвани от чувствително понижение на температурите. След краткотрайно подобрение на времето в средата на десетдневието, към 8 - 9 октомври отново ще има условия за превалявания, а след това – относително захлаждане.

През второто десетдневие температурите ще бъдат вече близки до нормалните. Облачността ще е разкъсана, с повече слънце в часовете около и след обяд. Условия за превалявания има през периода 12 - 14 октомври и към края на десетдневието.

През третото десетдневие повече спокойни и сравнително топли дни ще има през първата част от периода, но вече с характерните инверсии и ниска облачност в сутрешните часове. Около средата на десетдневието и до края на месеца времето ще е променливо с условия за валежи. Температурите постепенно ще се понижават, но като цяло за периода средноденонощните ще останат близки до обичайните.

zlatna esen 8

Климатична справка:
Октомври е единият от двата типично есенни месец, другият е Ноември. Понякога през първата му половина се наблюдава така нареченото циганско лято с максимални температури между 18 и 23-24 градуса и предимно слънчево време.
По често обаче още от своето начало октомври е по-скоро дъждовен с преобладаващ северозападен пренос на въздушни маси. През първата му полонвина температурите най-често са между 15 и 20 градуса, по черноморието – 18-21, в планините между 11 и 16, по най-високите върхове все още малко над нулата – между 2 и 5-6 градуса.
Минималните температури също се понижават и в повечето райони вече падат до стойности между 5 и 10 градуса, по черноморието около 12-13, на места в затворените котловини между 1 и 3 и там се образуват първите слани. След 16-17 октомври вече започва да се появява и североизточен пренос на студени, арктични въздушни маси. Поради това температурите през този период вече доста рядко превишават 16-17 градуса, което се случва най-вече в югозападните райони.

esen day

Според астрономическата справка в началото на октомври слънцето в София изгрява в 7 часа и 24 минути, и залязва в 19 часа и 8 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 44 минути.
В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 59 минути, и залязва в 17 часа и 21 минути. Продължителността на деня е 10 часа и 22 минути.

esen-toplinaЛюбопитни факти:
- Името на месеца произлиза от латинското October (осми), тъй като е осмият месец според римския календар, който започва през март.
- Старото славянско име на месеца е било листопад, тъй като през този месец листата на дърветата започват да падат. Прабългарите наричали този месец Елем.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.