Времето през септември

Времето през септември

Времето през септември 2017


когато лятото среща есента


Лятото продължава  и през септември. Такава е прогнозата за един месец през който трябва да се случват хубави неща, златен като плод, светъл като мед – септември.

„Очаква ни топла есен”, каза климатологът Георги Рачев пред Нова тв. По думите му студеният фронт, който преминава над страната в момента, ще донесе захлаждане, но само днес. От утре пак става топло. Температурите през почивните дни ще скочат до 35-36 градуса.

Целият септември ще бъде топъл и сравнително сух, прогнозира Рачев. Термометрите ще показват през следващите седмици 1-2 градуса над обичайните за сезона.

Най-високите температури у нас през септември ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските – между 4 и 9 градуса, съобщи за БТА Марияна Попова – синоптик в НИМХ при БАН.
По думите й през тази година през септември се очаква средните месечни температури да бъдат над нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета – между 15 и 17 градуса, а за планините – между 3 и 8 градуса.
Най-високите температури през месеца ще бъдат между 30 и 35 градуса, а най-ниските - между 4 и 9 градуса.
Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 30 и 50 л/кв.м, а за планинските и припланински райони - от 50 до 80 л/кв.м.

Месецът ще започне със слънчево и горещо време, а максималните температури на места ще достигат 33-35 градуса. Промяна ще настъпи около средата на първото десетдневие на септември и през втората половина времето ще бъде променливо.
Ще има и превалявания, придружени от гръмотевици. Температурите около 4-5 септември ще се понижат, а към края на десетдневието отново ще се повишават.

През повечето дни от второто десетдневие се очаква относително спокойно време, сухо, предимно слънчево и по-топло от обичайното. Малка вероятност за превалявания има около 11 и около 15 септември, а по-голяма – към 19-20 септември. В края на десетдневието ще започне и понижение на температурите.

И през третото десетдневие по-голяма е вероятността атмосферната циркулация да се запази и по-често времето да бъде предимно слънчево, а валежите да са малко. Температурите ще са по-високи от обичайните, но все пак ще се понижават.

grozde pix


Как ще почиваме през септември:
6 септември – Съединението на България – денят е сряда и няма да има сливане на почивния ден със събота и неделя.
22 септември – Ден на независимостта на България. Денят се пада в петък и се събират три почивни дни, за които можем да планираме пътуване.

Климатична справка:
Според климатичната справка през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават няколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни през септември са от 2 до 6, а тези с валеж – около 4. Измервани са и изключително високи температури – около 40 градуса, но през втората половина от септември има условия за слани във високите полета.

Астрономическа справка:
Астрономическата справка показва, че в началото на месеца слънцето в София изгрява в 6 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 01 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 9 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 23 минути, и залязва в 19 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 46 минути.

Фазите на луната през септември са:
6 септември - пълнолуние
13 септември - последна четвърт
20 септември - новолуние
28 септември - първа четвърт

esen ani cvetna

На 22 септември в 23:01 ч. настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен


Любопитно: Името на септември произлиза от латинската дума за седем – septem, тъй като е седмият месец според римския календар, който започва през март. С въвеждането на Юлианския календар за начало на годината се определя датата 1 януари и септември става девети месец. Древните гърци са наричали септември Boedromion. Старото славянско име на септември е било руен („жълточервен“), тъй като през този месец пожълтяват тревата и листата на дърветата. Прабългарите наричали този месец Девем.

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.