Какво ще бъде времето през седмицата, когато настъпва астрономическата есен и има празници?

Отговор дава шефът на синоптичната фирма TV-MET Петър Янков. Още от нощта срещу понеделник ще усетим промяната във времето. Студеният въздух в понеделник ще нахлува от запад. На много места се очакват валежи и гръмотевични бури, по-интензивни ще са в северозападните и североизточните райони.

Във вторник температурите ще продължават да падат.

Малко повече слънце ще има в сряда преди обед, но следобед ще се заоблачи и в Югозападна България ще вали. Максималните температури ще са между 21 и 26 градуса.

В четвъртък – 22 септември -  Деня на Независимостта и началото на астрономическата есен ще е най-студено.

Температурата ще е 18-25 градуса, а дъждове се очакват в Южна и Източна България.

Предимно слънчево ще е в петък и събота. Средиземноморски циклон над Македония и част от Гърция на 25 септември следобед ще докара дъжд и българите, решили да почиват там, ще се връщат по мокри пътища.

esen-ani-cvetna

Какво ще бъде времето на срещата на лятото с есента Есента е може би най-красивият сезон, но лятото е любимото време на всеки, време за ваканция, за море, за планина, за пътуване, на дългите дни и вечерите на вън.

Какво ще бъде времето през септември ни вълнува, защото има и почивни дни, които при добро планиране може да се превърнат в незабравимо преживяване.

Как ще почиваме през септември


Два дълги неработни уикенда има през септември, както и две поредни работни съботи.

Първата почивка през септември е от 3 до 6 септември. Заради празничния 6 септември, когато отбелязваме Съединението на България, за неработен е обявен 5 септември. Той ще се отработва на 10 септември.

Вторият дълъг уикенд, който е заради Независимостта на България, започва от 22 септември до 25 септември. 23 септември ще се отработва в съботата, на 17 септември.

ruen august 16

в планината Руен в началото на септември (преди 2 години в края на септември по този маршрут ни валя сняг)Какво ще бъде времето през септември


– когато лятото среща есента


През септември най-високите температури ще бъдат между 27 и 32 градуса, а най-ниските - между 4 и 9 градуса. Очаква се средните месечни температури да бъдат около и над нормата, която за равнините е между 18 и 21 градуса, за високите полета - между 15 и 17 градуса, а за планините - между 3 и 8 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която за равнините е между 30 и 50 литра на квадратен метър, а за планинските и припланински райони - от 50 до 80 литра на квадратен метър.

В началото на септември през страната ще премине студен атмосферен фронт и на места ще превали краткотраен дъжд с гръмотевици. Температурите слабо ще се понижат.

В периода 3-5 септември ще бъде предимно слънчево с максимални температури между 24 и 29 градуса. Към 6-8 септември отново ще има по-значителни увеличения на облачността и на места краткотрайни превалявания. В края на първото десетдневние температурите ще започнат да се понижават.

През първите дни от второто десетдневие понижението на температурите ще продължи. Облачността над страната ще е по-често значителна и на места ще има превалявания. Сухо и предимно слънчево ще бъде времето през периода 15-19 септември, когато и температурите относително ще се повишат.

В края на второто и в началото на третото десетдневие през страната ще премине студен атмосферен фронт. Температурите отново ще се понижат. На места ще превали дъжд. Около 22-23 септември ще е относително хладно, с условия за превалявания. През последните дни от месеца времето ще е спокойно, предимно слънчево, а температурите относително ще се повишат.

Климатична справка

Според климатичната справка през септември отслабва интензивността на атмосферната циркулация над Европа поради намаляването на топлинните различия между океана и сушата. Това е причина за усилване на климатичното засушаване в нашата страна. Макар и рядко в някои години валежите превишават неколкократно месечните норми. Обикновено облачните дни през септември са от 2 до 6, а тези с валеж - около 4. Измервани са и изключително високи температури - около 40 градуса, но през втората половина от септември има условия за слани във високите полета.

Астрономическа справка

Астрономическата справка показва, че в началото на месеца слънцето в София изгрява в 6 часа и 52 минути, и залязва в 20 часа и 01 минути. Продължителността на деня е 13 часа и 9 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 23 минути, и залязва в 19 часа и 9 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 46 минути.

Фазите на луната през септември са: на 1 септември - новолуние, на 9 - последна четвърт, на 16 - пълнолуние, а на 23 септември - първа четвърт.

На 22 септември в 17 часа и 21 минути настъпва есенното равноденствие и започва астрономическата есен.


esen-toplina

Денят става по-къс, по-хладен и по-сив и все по-ценни стават източниците на топлина като приятелско докосване, чаша чай или одеяло от гардероба на баба...


Любопитно

Името на септември произлиза от латинската дума за седем – septem, тъй като е седмият месец според римския календар, който започва през март. С въвеждането на Юлианския календар за начало на годината се определя датата 1 януари и септември става девети месец.Древните гърци са наричали септември Boedromion. Старото славянско име на септември е било руен („жълточервен“), тъй като през този месец пожълтяват тревата и листата на дърветата. Прабългарите наричали този месец Девем.

Прогнозата е на Красимир Стоев - синоптик в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН, за БТА