Времето през март

Времето през март

Времето през март


През март зимата си тръгва и идва пролетта. Дънят е по-дълъг… цъфтят първите цветя и както казват старите хора „Хващаме се за зелено“, защото на трапезата ни има коприва, спанак, лопуш, набрани в градината…

Каква е прогнозата за времето през месец март?

Най-ниските температури през март ще бъдат между -8 и -3 градуса, а най-високите – между 17 и 22 градуса. През март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и високите полета е между 3 и 6 градуса, по Черноморието и в Южна България – между 5 и 8 градуса, а в планините – между -7 и -1 градуса.

Месечната сума на валежите ще бъде около нормата, която в равнините е между 30 и 60 литра на квадратен метър, а в планините – между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Март ще започне с облачно време на места със слаби превалявания от дъжд, в планините – от сняг.

През периода 2-4 март валежи не се очакват, а облачността ще се разкъса на места и ще намалее до слънчево време. Температурите ще се повишат.

От 5 до 10 март ще има валежи, на места значителни. Температурите чувствително ще се понижат и на много места в равнините дъждът ще премине в сняг.

През първата половина от второто десетдневие ще бъде относително студено, предимно облачно и на отделни места ще превалява слаб сняг. През втората половина от периода температурите ще се повишат. Условия за превалявания ще има около 16 и 20 март.

В началото на третото десетдневие температурите относително ще се понижат,

отново ще има валежи от дъжд, които в Предбалкана и по високите полета ще преминават в сняг. През втората половина на периода температурите ще се повишат. Превалявания, предимно от дъжд, ще има около 25 март и в края на месеца.

Климатичната справка на НИМХ-БАН показва, че през март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.

Март е месец, който е характерен с големи аномалии и с резки промени на времето.

В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи.

Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни – около и над 30 градуса.

Според астрономическата справка в началото на март слънцето изгрява в 7 часа и 3 минути, и залязва в 18 часа и 16 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 13 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 12 минути, и залязва в 19 часа и 51 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 39 минути.

Фазите на луната през месеца са: на 5 март – пълнолуние, на 13 – последна четвърт, на 20 – новолуние, а на 27 март – първа четвърт.

Началото на астрономическата пролет настъпва на 21 март в 0 часа и 45 минути.


Месечната прогноза за март е на Красимир Стоев – синоптик от Националния институт по метеорология и хидрология при БАН. Използвана публикация vesti.bg

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.