Времето през март

Времето през март

Времето през март


Март идва с нацъфтели иглика и джанки с почти раззинели си дървета и храсти. Някои от вас сигурно си спомнят, че на 8ми март 2015 г. валя много сняг. Март идва и с една голяма ваканция в началото. Затова е хубаво да знаем какво ще бъде времето, за да може да планираме.

На 1 март времето ще е топло и ветровито. Максималните температури ще достигнат 13-18 градуса, на места се очакват и краткотрайни валежи.

В следващите дни до 4 март температурите ще се понижават, като в петък няма да са по-високи от 5-10 градуса. След това ще започне да се затопля.

Най-ниските температури у нас през март ще бъдат между минус 7 и минус 2 градуса, а най-високите - между 20 и 25 градуса.

През март се очаква средната месечна температура да бъде около нормата, която в Северна България и по високите полета е между 5 и 7 градуса, по Черноморието и в Южна България - между 6 и 9 градуса, а в планините - между минус 7 и минус 2 градуса, съобщи синоптикът Красимир Стоев в Националния институт по метеорология и хидрология при БАН пред БТА.


Месечната сума на валежите ще бъде над нормата, която в равнините е между 40 и 60 литра на квадратен метър, а в планините - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

Март ще започне с топло, но променливо време. Облачността ще е значителна и на места в страната ще има валежи от дъжд. През периода 3-5 март отново ще има валежи от дъжд, на места значителни. Температурите ще се понижат и на места в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг.

През втората половина от десетдневието температурите ще се повишат. В края на периода на много места отново ще има валежи.

През първата половина от второто десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще е повишена. Времето ще бъде предимно облачно, с валежи от дъжд. С понижението на температурите в Предбалкана и по високите полета дъждът ще преминава в сняг.

През втората половина от периода ще настъпи относително повишение на температурите. Вероятност за валежи има за около 18 март.

И през третото десетдневие динамиката на атмосферните процеси ще остане повишена. Често ще има превалявания, предимно от дъжд. Относително по-топло ще бъде в средата на периода, а в края на месеца отново температурите ще се понижат.

В климатичната справка на НИМХ-БАН се отбелязва, че през март се осъществява преходът от зимата към пролетта. Увеличението на продължителността на деня и слънчевото греене водят до чувствително повишение на температурите, а мъглите са рядко явление. Средно в равнините 3-4 дни вали сняг.

martenica dyrvo
Март е месец, характерен с големи аномалии и с резки промени на времето. В някои години нахлуванията на арктичен въздух са толкова интензивни, че температурите са типично зимни, със снеговалежи. Друг път времето е типично пролетно, а при нахлувания на тропичен въздух температурите стават почти летни - около и над 30 градуса.


Според астрономическата справка в началото на март слънцето изгрява в 7 часа и 2 минути, и залязва в 18 часа и 16 минути. Продължителността на деня е 11 часа и 14 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 7 часа и 10 минути, и залязва в 19 часа и 52 минути Продължителността на деня вече е 12 часа и 42 минути.

Фазите на луната през март са: на 2 март - последна четвърт, на 9 март - новолуние, на 15 - първа четвърт, на 23 - пълнолуние, а на 31 март - последна четвърт.

Началото на астрономическата пролет настъпва на 20 март в 6 часа и 30 минути.

снимка: Пролетно настроение Асен Асенов

0 Коментара

Напиши коментар

Откажи отговора

Коментарът се изпраща ...

Благодаря за Вашия коментар!

Коменатарът ще бъде прегледан и ще бъде добавен към публикацията след като получи одобрение.