Какво ще е времето за Цветница


През следващите няколко дни времето над страната ще бъде нестабилно. По-рядко ще виждаме слънцето и често ще има превалявания. До петък (7 април)  времето ще е предимно облачно, в следобедните часове се очакват превалявания, които на места ще бъдат придружени от гръмотевици сочи средносрочната прогноза за времето, базирана на компютърни модели и представена в „Дарик кафе”.

В четвъртък следобед процесите ще бъдат много активни на изток, по Черноморието ще е облачно, ще вали и ще гърми. От петък тези процеси постепенно ще спрат и в събота и неделя и особено в последния ден на седмицата времето ще е хубаво. До средата на следващата седмица ще е слънчево.

След четвъртък следващата седмица времето отново ще се лабилизира и ще има превалявания.rozovo dyrvo 1
Времето през април 2017


Април е художник голям. Това ще го каже всеки, който и за миг погледни на вън към цъфналите овошки, пролетните цветя и мамещата зеленина на хоризонта. Какво ще бъде времето през първия месец на пролетта?  Какво ще бъде времето на Цветница? Какво ще е на Великден? Най-хубавите пролетни празници искат и хубаво време.

Отговор на този въпрос дава месечната прогноза на Националния институт по метеорология и хидрология (НИМХ )при БАН.

Типично летни температури, до 31 градуса се очакват през април. Най-ниските температури ще са между минус 2 и 3 градуса, а най-високите - между 26 и 31 градуса, предвиждат синоптиците на БАН.

Месечната сума на валежите ще бъде около и под нормата, която за равнините е между 40 и 70 литра на квадратен метър, а в планинските райони - между 60 и 100 литра на квадратен метър.

В началото на април времето ще бъде предимно слънчево, сутрин ще е хладно, но дневните температури ще се повишават бавно. Около средата на първото десетдневие ще има по-значителни увеличения на облачността и валежи, а температурите ще се понижат. Повече слънчеви часове и затопляне се очакват през последните дни от десетдневието.

През второто десетдневие ще бъде сравнително топло. Изгледи за по-значителна облачност и валежи на повече места има за 11-12 април, около средата и към края на десетдневието. Към края на периода и температурите ще са относително по-ниски.

В началото на третото десетдневие от месеца има повишена вероятност за валежи, а впоследствие има изгледи за стабилизиране на атмосферата и затопляне. През последните дни от април отново има вероятност за развитие на купесто-дъждовна облачност и краткотрайни валежи.

lulak 1

Климатична справка:
Април е типичен пролетен месец. Температурите се повишават значително. Броят на слънчевите дни се увеличава. Понякога при студени нахлувания от север вали сняг, а минималните температури се понижават под 0°С. Опасност от слани съществува през целия месец. При интензивни затопляния се достигат летни температури – до 30 – 34°С. През втората половина на месеца зачестяват гръмотевичните бури.

Денят расте
Според астрономическата справка в началото на април слънцето изгрява в 7 часа и 9 минути, и залязва в 19 часа и 53 минути. Продължителността на деня е 12 часа и 44 минути. В края на месеца слънцето изгрява в 6 часа и 23 минути, и залязва в 20 часа и 26 минути. Продължителността на деня е 14 часа и 3 минути.

Фазите на луната през април са: на 3 април - първа четвърт, на 11 - пълнолуние, на 19 - последна четвърт, а 26 април - новолуние.

Любопитни факти за април
Думата „април” идва от латинското Aprilis (aprio означава отварям — пролетта се „отваря“). Старото славянско име на този месец е било брезов, понеже през този месец се разлистват брезите. В ирландския календар този месец се казва Aibreán и е третият и последен пролетен месец. Прабългарите наричали този месец Твирем.

Април започва на същия ден от седмицата, на който започва и месец юли, както и на същия ден, на който започва януари през високосните години.